Две села на протест пред ВиК – Хасково, отказват да плащат скъпата вода

Хасково

Десетки жители на стамболовските села Поповец и Малък извор се събраха тази сутрин на протест пред сградата на ВиК в Хасково.

Хората протестират срещу поскъпването на питейната им вода от 65 ст. на 2.87 лв. за кубик. Водата в селата им се доставя по гравитачен път, но въпреки това с приемането на новия бизнес план на ВиК – Хасково от КЕВР тя поскъпна с няколко пъти. Жителите на селата недоволстват, че през годините ВиК не е инвестирало във водопроводи и канализация в селата и те със собствени средства са си ги правили. В същото време водата им поскъпва драстично.

Протест

Група от протестиращите, начело с кмета на община Стамболово Аднан Йълдъз, кметовете на Поповец и Малък извор – Седрие Аптураман и Идриз Хабиб, се срещна с управителя на ВиК Тодор Марков. След разговорите с него те слязоха при хората и съобщиха, че от срещата няма резултат, новата цена вече е приета с бизнес плана от КЕВР и тя не може да се променя.

Протест

Хората останаха изключително недоволни и бяха категорични, че няма да допуснат инкасаторите на ВиК в селата си и няма да плащат по-скъпата вода. Някои дори се заканиха да демонтират водомерите си, ако трябва да затворят пътища и да протестират в София.

Управителят на ВиК – Хасково не си вдигна телефона и не допусна медии в кабинета си, за да коментира ситуацията.

 

18 коментара

  • Как 65 ст. това къде го има. Честно ли е аз в града да плащам 3.50 лв за кубик, а пингвините от турските села 65 ст. това е дискриминация бее.

   • В града водата се ускъпява, защото се използват водни помпи, има и пречиствателна станция, загуби по тресето и други… А в селата (конкретно Малък извор) водата е гравитична (няма помпи), няма пречиствателна станция. Да, цената на водата в селата може да се покачи, но да се покачи например с 20 дори 30 стотинки, но те я покачват 4.4 пъти…

    • Иване има пречиствателна станция,но ограбена. Изградена 1998 година. В Славяново се чудехме на това съоръжение.

  • Това е рекет, ва артик! В повечето села селяните сами са си правили мрежата и няма никакви разходи за подръжка. Сега идват тука някакви да искат рекет, дето само обслужват партийните далавери. Ай сиктир!!!

 • Община Стамболово имаха общинско ВИК,създадено с много проблеми и мъка от бившия им кмет Гюнер Сербест ,а те с лека ръка подариха общинското ВИК-Стамболово на държавата. След дъжд КАЧУЛКА. Заспали Общински и селски кметове

 • Работа работа работа гроб гроб гроб вашта м…..а олигофрени управници лъжливи некадърници

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.