Любопитно

Деца рисуваха шедьоври за празника на Хасково

Изложбата „От Леонардо до Пикасо – деца рисуват шедьоври“ беше открита преди обяд пред Регионална библиотека „Христо Смирненски“, като част от празничната програма на Хасково.

Експозицията е дело на младите художници от арт школа „Пастело“ към ДНА с ръководители Даниел Русев и Калина Чакалова. Тя представя над 50 детски рисунки, вдъхновени от шедьоври на световната живопис. Рисунките в изложбата не са опит за създаване на точни копия на прочутите шедьоври от XV до ХХ век, а представят света на големите художници през детските очи.

До всяка рисунка е представена репродукция на оригинала, за да може посетителите на изложбата да си припомнят конкретните картини, вдъхновили малките художници. Сред тях са: „Мона Лиза“ и „Дамата с хермелина“ на Леонардо да Винчи, „Слънчогледите“ и „Звездна нощ“ на Винсент Ван Гог, „Целувката“ на Густав Климт, „Момичето с ябълките“ на Владимир Димитров – Майстора, „Водни лилии“ на Клод Моне, „Балерините“ на Едгар Дега. Децата от „Пастело“ се запознаха с историята на световната живопис и нейните шедьоври по време на серия уроци в библиотеката, два от които се проведоха това лято.

Изложбата може да бъде разгледана до началото на октомври.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button