Външни публикации

Панаирът на занаятите в гр. Хасково показа потенциала на местните майстори

Проект

На 7 и 8 септември 2020 г., на площад „Общински“ в гр. Хасково се проведе двудневен Панаир на занаятите, в който взеха участие 20 занаятчии от Хасково и областта, които представиха уникални изделия и творби – собствено производство.

Събитието бе организирано по проект CB005.2.22.093 „Увеличаване на трансграничния туристически потенциал между Хасково и Одрин”, съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег-ИПП България – Турция, по който партньори са Сдружение за регионално социално и икономическо развитие (гр. Хасково) и Тракийската клубна асоциация на природните спортове (гр. Одрин, Турция).

Панаирът на занаятите беше открит на 7 септември 2020 г. от г-н Станислав Дечев, кмет на община Хасково, както и от г-н Лозко Латев, Председател на Регионалната занаятчийска камара – Хасково. Официалните лица изразиха увереност, че благодарение на инициативи като тази има сериозни перспективи пред развитието на занаятчийското изкуство, формиращо част от туристическия облик на Хасково.

В Панаира на занаятите бяха включени традиционни за трансграничния регион занаяти, като дърворезба и художествена обработка на дърво, ръчна изработка на керамика, накити и бижута, кукли и сувенири, тъкачество и обработване на вълна и др. Посетителите имаха възможността да се потопят в живата история на занаятчийското изкуство и да се докоснат до уникалността на ръчно произведените изделия от местни майстори. Много от тях си тръгнаха от панаира с прекрасни сувенири и подаръци за семейство и приятели. На събитието присъстваха множество гости – любители на иновативните форми на занаятчийското изкуство, колекционери, любители на историята и гости на гр. Хасково.

След приключването на панаира, най-интересните моменти от него ще бъдат представени в кратък филм и ще бъдат достъпни за всеки желаещ на електронната страница на Сдружение за регионално социално и икономическо развитие:  www.arsed.eu

В края на м. септември предстои да бъде проведено обучение на местни майстори на тема “Подобряване на квалификацията на занаятчиите от област Хасково в правенето на бизнес”, а в началото на м. октомври – конференция за обсъждане на бъдещето на занаятчийството и антикварния бизнес в трансграничния регион.

Проект

Back to top button