Любопитно

Златотърсачи се събират край Маджарово

Търсачите на самородно злато и метеорити, обединени преди 8 години в асоциация, се събират днес в района на Маджарово.

На брега на река Арда организацията предлага безплатни образователни курсове. Съдействие за тази проява оказва община Маджарово.

Интересното хоби датира от стари времена. Общото между двете занимания – търсене на злато и метеорити, е израз на хилядолетния копнеж на човека към откриването и изучаването на неизвестното. Пориви, които са основният двигател на цивилизацията, твърдят от асоциацията, която използва исторически източници при търсенето на находища.

Златотърсачите разпъват палатки край красивата Арда, коронована като най-златоносната река. За всички тях хобито разбира се не е мания за забогатяване, а страст към търсачество, навлизане в тайните на земята, сливане с природата,

Курсовете са в две части – теория и практика. Темите са търсене на самородно злато с легенче и търсене на самородно злато и метеорити с металдетектор. Както се полага, завършилите курса ще получат и удостоверение. На място ще се приемат и нови членове на асоциацията.
Организаторите обещават да направят и няколко състезания с металотърсачи за откриване на скрити цели в затворено и силно минерализирано пространство.

Който не успее да се сдобие в люспа от жълтия метал, няма да бъде разочарован: може да преброди околността, за да си събере късчета минерали и скъпоценни камъни, на които са богати Източните Родопи. Който не знае, ще научи, че в Националния природонаучен музей се пази къс рядко срещан минерал, който по името на Арда е наречен ардаит.

За дошлите край Маджарово има и лодки за рафтинг, което прибавя още възможности за изживявания и приключения.

Злато

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button