Регион

Есенна ваксинация на лисиците срещу бяс от въздуха и в Хасковско

Българска агенция по безопасност на храните извършва есенната орална ваксинация на лисиците срещу бяс.

Тя се провежда в 50-километровата ваксинална зона по северната, западната и южната сухопътна граница на страната и в 20-километровата зона по поречието на река Дунав иобхваща 23 области на страната.

Специално оборудвани самолети ще разпръснат над 1 млн. примамки от въздуха, а в нелетателните зони ваксините ще бъдат заложени ръчно. Кампанията стартира от летищата Балчик, област Добрич и Приморско, област Бургас и ще продължи до края на септември в зависимост от атмосферните условия.

Ваксина

Примамките ще бъдат разпръснати на територията на областите Перник, Кюстендил, Смолян, Кърджали, Хасково, Добрич, Силистра, Видин, Монтана, Благоевград, Пазарджик, Ямбол, Бургас, Пловдив, Стара Загора, София област, околностите на София-град, Шумен, Разград, Русе, Велико Търново, Плевен и Враца. Ваксини няма да бъдат разпръсквани над населените места и водоемите.

Ваксиналните примамки са с формата на кубче и специфична миризма, която привлича хищниците. На един квадратен километър се изхвърлят по 25 примамки, които самолетите пускат от височина 150 метра. Ветеринарните лекари препоръчват да не бъдат пипани с незащитени ръце, защото при нарушена цялост на обвивката, ваксината може да бъде опасна за човешкото здраве. При контакт с примамките е добре да се извърши консултация с лекар. Ваксините не представляват опасност за здравето на останалите диви животни. Препоръчително е домашните животни да се държат затворени или на повод, за да не приемат примамките.

Това е втората ваксинационна кампания на лисици срещу бяс за 2020 г. Европейската комисия има стратегическа цел до 2020 г. бясът в Европа да бъде изкоренен.

Болестта бяс е опасно вирусно заболяване, което засяга всички бозайници и човека, с фатален край. Дивите хищници са основен резервоар на болестта бяс у нас, като това са главно лисиците и в по-малка степен чакалите. Стратегията на България за превенция и изкореняване на заболяването включва орална ваксинация на лисици и ежегодна ваксинация на кучета.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button