Любопитно

Свиленград пази паметта за благодетелите за наука и книжнина

Историческият музей в Свиленград утре открива изложба „Благодетелите на Свиленград за наука и книжнина от епохата на Възраждането до средата на ХХ в.“. Чрез информация и снимков материал са представени част от благодетелите на града, отделяли от своите скромни финансови средства за издаване на църковна и светска литература.

През епохата на българското Възраждане у нас излизат около 1 600 новобългарски книги. Още в първата от тях – „Неделник“ (1806) на Софроний Врачански са отбелязани няколко имена на родолюбиви българи, подпомогнали нейното издаване. Тази практика продължава и по-късно, а от 30-те години на XIX в. се превръща в мощно движение, наречено спомоществувателство. То минава през различни метаморфози – от скромно парично подпомагане до организирана абонаментна система, в която и двете страни в издателския процес изразяват съпричастност към делото – едните със сигурност, че ще имат книгата, другите с уверение, че ще бъдат помогнати материално. Така през годините се утвърждава едно дело, превърнало се в институция.

Може да се каже, че чрез спомоществувателството в периода 1806 – 1878 г. излизат около 150 заглавия, за които се подписват 72 000 души. Между тях се срещат духовници, учители, ученици, занаятчии, обикновени хора, някои от които и неграмотни, но записали екземпляр „за унуката“, за училището, за бедни деца, обяснява уредникът в музея д-р Стефан Димитров, асистент в Института за исторически изследвания при БАН.

Някои от спомоществувателите от днешния Свиленград са известни местни или придошли учители, други не толкова, а трети за първи път ще бъдат представени пред широката публика. Наред с имената на дарителите ще бъде представена и кратка информация за книгите, за които са били дарени средствата.

Екипът на Исторически музей – Свиленград изказва благодарност на Николай Ликовски, журналист и издател, за оказаната помощ при издирването на информация за дарителите на Свиленград.

Изложбата в Свиленград е вписана в програмата на Министерството на културата за отбелязване на Европейските дни на наследството, организирани за първи път във Франция през 1984 г. Подкрепяни от 1991 г. от Съвета на Европа и от Европейския съюз, те се провеждат всеки трети уикенд на септември в близо 50 европейски държави, сред които и България.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button