Любопитно

Хасковските туристи отбелязаха 120 години на своето дружество

Близо 500 души членуват днес в туристическото дружество „Аида“ в Хасково, което навърши 120 г. от основаването си.

На сбирка край Сивата вода председателят Стефан Аврамов припомни моменти от развитието на организацията. С името „Родопски турист“ дружеството става първото, създадено в провинцията. Първият председател е учителят Иван Боев, а негов заместник е Александър Паскалев. На 22 юни 1900 г. е проведена първата проява край село Кралево, а след месец – екскурзия до Дяволския мост на река Арда. Пътни бележки за тази екскурзия, писани на ръка от бъдещия книгоиздател Паскалев и непубликувани досега, се съхраняват в Централния държавен архив в София.

През 1915 г. в Хасково се слагат основите на юношеското туристическо дружество „Клокотница“. Неговият устав и протоколи от заседания на настоятелството се пазят в Държавния архив в Хасково.

През 1923 г. на събрание в читалище „Заря“ дружеството приема името „Аида“. Първата туристическа хижа в хасковски регион е открита едва през 1964 г. По онова време туристическото движение се масовизира в целия окръг и в цялата страна.

Днешните любители на природата, които са пребродили десетки красиви кътове и чертаят нови маршрути, си припомниха преживявания в планините и край природни феномени, и послучай юбилея се почерпиха с традиционен курбан за здраве.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button