Любопитно

Дивата природа в Източните Родопи оживява на телевизионните екрани

Филмът „Завръщането на лешоядите“ ще има премиера тази събота от 19 ч. Той е част от документалната поредица „Възраждане на дивата Европа“, която се излъчва по научнопопулярния телевизионен канал National Geographic.

Поредица от шест епизода разказва за впечатляващото завръщане на дивата природа на най-неочаквани места на Стария континент. „Българската“ серия ще бъде излъчена на повече от 45 езика и се очаква да достигне най-малко 140 милиона домакинства в повече от 160 страни.

Във фокуса на почти едночасовия документален филм са Източните Родопи и емблематичните за района птици – лешоядите. Зрителите ще могат да видят спиращи дъха кадри на пейзажи, бозайници, редки птици и влечуги, и да научат повече за завърналите се през последни години зубри, елени и тарпани. „Завръщането на лешоядите“ разкрива в детайли неуморните усилия на екипа на Фондация „По-диви Родопи“, техните партньори от Българското дружество за защита на птиците и европейската мрежа Rewilding Europe за завръщането на тези птици. Възстановяването на природните процеси връща дива хармония и баланс в балканския пейзаж, казват екесперти.

Целта на документалната поредица, снимана в продължение на няколко години, е да увеличи интереса, осведомеността и подкрепата за възстановяването и завръщането на дивата природа.

Документалната поредица е копродукция, подкрепена от Световния фонд за дивата природа – Холандия, Холандската пощенска лотария и фирми. Епизодите ще се излъчват от още 5 телевизии.

Haskovo.info припомня, че Холандската пощенска лотария подкрепи мащабен петгодишен българо-холандски проект на БДЗП за по-зелено бъдеще на Източните Родопи.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button