Любопитно

Преди 100 г. хасковлия основава най-голямото у нас фотоиздателство

Навършиха се 100 години от основаването на фотоиздателство „Григоръ Пасковъ“ – най-голямото в страната през първата половина на ХХ в.

Роденият през 1870 г. в Хасково фотограф (1870 – 1954) отваря първото си ателие и книжарница в Хасково, след което през 1911 г. се установява в София. В столицата работи с именитите си земляци проф. Асен Златаров и първия български модерен книгоиздател Александър Паскалев.

Заедно със своя син Георги Пасков (1903 – 1975), Григор Пасков издава пощенски картички с изгледи от почти всички градове, туристически обекти и забележителности в България. В продължение на повече от двадесет годин, те трупат завиден фотоархив. Първо трябва да идем да видим какво ще снимаме, как е светлината, откъде идва слънцето, за да знаем кога, кое, как да заснемем, така Григор Пасков поучавал колеги. Картичките са лесно разпознаваеми, тъй като са маркирани с отличителното лого на издателството – ромб с инициалите Г. П.

С годините издателството се утвърждава и сътрудничи успешно на американското списание „National Geographic“, а френското издателство „Hachette“ илюстрира с негова снимка свое издание за България.

3 години след откриването на издателството фамилията създава и фирма „Струма“, която произвежда фотохартия. След 1949 г. тя става част от Държавното издателство „Наука и изкуство“, в което Георги Пасков продължава да работи, а по-късно дейността му е прехвърлена в новосъздаденото издателство „Фотоиздат“.

Послучай 100-годишнината в Музея на фотографията и съвременните изкуства в Казанлък е подредена изложбата „Паскови-Неуморимите“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button