Община Хасково да отпусне 150 000 лв. за 5 тролейбуса от Чехия предлага кметът

Хасково

Кметът Станислав Дечев е внесъл извънредна докладна за септемврийската сесия на общинския съвет, с която се предлага отпускането на 150 000 лв. за закупуването на 5 тролейбуса втора употреба от Чехия.

Това се прави във връзка с постъпила докладна от управителя на дружеството, което сега разполага с 5 тролейбуса, произведени през 1988 г. През 2008 г. с получен безлихвен заем от общината са закупени два рециклирани тролейбуса Шкода на стойност 167 143 лв. всеки или за общо 334 286 лв. Амортизираният автопарк в дружеството налага неговата подмяна. Старите и напълно амортизирани тролейбуси ежемесечно генерират загуби от вложени в тях материали и резервни части. Ремонти се налагат почти ежедневно, което затруднява изпълнението на превозите по утвърдената транспортна схема, се казва в докладната.

От Тролейбусен транспорт са проучили пазара в Европейския съюз и като най-рационално решение се предлага закупуването на тролейбуси втора употреба. Набелязаните тролеи от Чехия били в отлично състояние, осигуряващи достъп за хора с увреждания и детски колички. Имат климатик в кабината на водача и парно в салона. Те са с хибридни двигатели – на ток и дизелови, позволяващи експлоатирането по участъци без изградена контактна мрежа. Цената на един нов тролейбус е около 800 000 лв., което при настоящата обстановка е непосилно за община Хасково, се посочва още в предложението.

С по-новите тролеи се очаква да се оптимизират разходите за ток и резервни части. Ще се повиши привлекателността на обществения транспорт чрез повишаване качеството на услугата, има и възможност за разширяване обхвата на общинската транспортна схема и обслужване на нови крайградски зони. Ще се намали времето за пътуване. С обхващането на нови участъци ще се повиши пътникопотока, както и ще се отговори на исканията на гражданите за транспорт до големите вериги магазини в Изтомната индустриална зона на Хасково. Очаква се приходите по сегашните линии да се увеличат с минимум 5%.

12 коментара

 • И защо тролейбуси, а не малки автобусчета на газ с климатизация и да се отворят повече линии. Да се осигури качествен градски транспорт и да се премахнат колите от центъра и тротоарите. Няма видимост на кръстовищата . По тротоарите не се върви. Явно ГЕРБ искат да откраднат пак едни пари без да свършат никаква работа.

  • на КАТ им се плаща да дремят в колите пуснали радара, а не да обикалят пресечките на България и да пишат актове!

 • „А в теклас, гр. Кърджали ни карат насила да работим по 12часа всеки ден за 800лв. Защо никой не пише затова, а институциите /имспекцията по труда /бездействат след подаден сигнал. Докога с тези корумпирани бездействащи институциии?? “ моля публикувайте коментара ми, понеже кърджалийската медия родопи не го публикува, както и не написаха статия или не извършиха разследване след подаден сигнал и до тях. Явно ги шубе от теклас или се подкупиха и те или много ги е страх. Спомням си, че бяхте написали за цензурата в родопи24, хубаво е да публикувате и този коментар да видят хората защо сме на 111то място по свобода на словото.

  • Гост, а вас кой ви кара насила да работите там? Когато на човек не му харесват условията на труд, той си сменя работното място. Това е голяма компания, която при всички случаи си е върнала гащите и работи законно. Това, че не ви изнася не означава, че има нещо незаконно. Просто напуснете.

 • Аз съм напуснал, възмущението ми е, че има много хора които нямат избор, а това което компанията прави е че погазват грубо законите на страната/по КТ имаш право на 156ч изв труд за годината/ а при тях правиш 20 на седмица и 80 часа извън твоята воля за месец. Възмущението ми е че никой не предприема действия никакви

 • Само глупости се мислят….. най-малкият проблем са тролейбусите
  Г-н Кмете вземете първо оправете улиците , тротоарите и осветлението в града и тогава мисле за дребните неща
  На Веспрем плочките са толкова разкъртени особено до пощата … всеки ден там има паднали и пострадали хора , а вечер да не говорим осветление никакво дори 1 лампа
  Улица Ком от едното до другото кръгово няма осветлени може би вече месец
  Парка на ОУ Иван Рилки е ужасно тъмен
  Алеята на Езиковата гимназия също не е осветена
  И това са само една малка част от подобни проблеми …. мисля че тези неща са една идея по-приоритетни от тролейбусите

  • Крайно време е община Хасково да помисли за хората от живеещи по булевард Илинден,няма никакъв обществен транспорт. Защо? Хората са принудени да плащат за таксита да ходят на работа да си водят децата на училище и градина. Това областен град ли е ее

 • За тия пари това ще са някакви трошки, кметЯт ще се вози ли на тях? Или те са купени за животни някакви.

 • А какво ще кажете за тези таксита които карат по – линията на тролея и събират пътниците от спирките и после Тролейбусен транспорт бил на загуба. Те са 4,5 коли които завинаги трябва да спрат да проявят сечено на тролейте, всички ги познават.

 • По-добре малки автобусчета за повече линии.
  А и тролейбусите с тяхното шибано разписание…

 • Ами ако оставите спокойно такситата да въртят, общината няма да харчи милиони за подръжка и заплати, а хората ще си имат превоз в пъти по добър и редовен.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.