Хасково

Шофьори на камиони и работещи в хранителни магазини се жалват в КНСБ – Хасково

Осем шофьори на камиони за международни превози са се жалвали през последните два месеца за неизплатени командировки и непризнат отпуск, съобщи председателят на КНСБ-Хасково Веселин Тодоров.

Двама от тях са от Хасково, а шестима са от Димитровград. Фирмите им са от София и Пловдив. Работодателите им считали времето за престой след курс в чужбина за отпуск. От КНСБ се опитват да съдействат на шофьорите с разговори с фирмите и съответната Инспекция по труда.

Пресконференция
Веселин Тодоров

През безплатното мобилно приложение за подаване на жалби „VOX КНСБ“ са подадени две жалби. Те са срещу условията на труд в два от големите хранителни магазини в Хасково. В същото време жалбите на полугодието в Инспекцията по труда са 58.

Информацията за жалбите беше изнесена на пресконференция за недекларирания труд и нарушаването на правата на работното място в Седмицата на действието на Едропейската кампания за декларирания труд.

От КНСБ отчетоха, че са консултирали за недекларирания труд около 400 души в Хасково, Харманли и Минерални бани. При повечето хора доминирал страх от уволнение, други считали, че недекларираният труд е в тяхна полза, а почти нямало човек, който да възприемал домашните майстори например като част от сивата икономика.

В рамките на инициативата „Моето първо работно място“ от синдиката са изнесли лекции в 6 училища пред 260 ученици, на които са разяснявали разликите между трудов и граждански договор.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button