Хасково

ВМРО срещу отмяна на наредбата за дейността на религиозните общности. Община Хасково: Законът за вероизповеданията е достатъчен

От ВМРО – Хасково се обявиха срещу отмяната на Наредбата за спазване на обществения ред при дейността на религиозните общности.

Предложението на кмета Станислав Дечев за отмяната на наредбата ще се гледа на петъчната сесия на общинския съвет. В мотивите е записано, че наредбата дословно преповтаря текстове от отменения Закон за изповеданията, като след 2000 г. вече е в сила Закона за вероизповеданията. В същото време е недопустимо общинска наредба да урежда обществени отношения, уредени вече със закон. В действащия в момента Закон за вероизповеданията единствените норми с местно значение уреждат само задължението на общинската администрация да води регистър на местните поделения на вероизповеданията, което е достатъчно да бъде регламентирано с вътрешни правила на администрацията, се казва още в кметствата докладна.

От партията изпратиха позицията си до медиите, в която се казва, че мотивите за отмяната са несъстоятелни и ще доведат до своеволия. „Целта на всяка една наредба на местно ниво е да внесе яснота в правилата на всяка една дейност, да регулира обществените отношения на местно ниво, да определи местните структури за контрол и организация на дейността“, се казва в позицията на ВМРО. Според тях, когато тази наредба бъде отменена, няма да има способ, по който местните религиозни храмове да бъдат санкционирани от общината и няма да има способ на местно ниво да се влияе на храма, позволил през нощта пеещ на уредба духовник. Дава се за пример свещеник в ромската махала, който се чувал и в съседните квартали. „С отменянето на наредбата, без да е създадена нова такава на местно ниво, се създава правен вакуум, който ще породи множество неприятности на гражданите в бъдеще“, категорични са от ВМРО – Хасково.

От общината допълниха, че това е една „мъртва“ наредба, която не се използва. След отмяната й няма да настъпи правен вакуум, защото за шума и озвучаването санкции могат да се налагат по Наредбата за поддържане и опазване на обществения ред, чистотата и общественото имущество на територията на Община Хасково, коментираха от кметството.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button