Хасково

Инспекцията по труда провери 12 фирми в Хасковско, хванаха трима без договори

12 работодатели са проверени в Хасковска област, като са установени 3 случая на работа без трудови договори, съобщават от Инспекцията по труда.

Това е станало в рамките на така нарчения екшън ден, при който наличният състав на Агенцията в страната е проверил работодатели, при които през последните 3 г. са установявани случаи на работа без трудов договор повече от веднъж. С масираните проверки стартира за България Седмицата на действието, която се провежда в рамките на Европейската кампания за деклариран труд.

Наблюденията показват, че контролът оказва дисциплиниращ ефект върху работодателите, тъй като рядко се откриват нови случаи на работа без трудов договор в предприятия, в които са установявани такива. Забелязва се използването на други форми на недеклариран труд. Това са работа на пълен работен ден при договор на непълен, получаване на част от възнагражденията нерегламентирано и др., които са трудно доказуеми, особено без съдействието на работещите, допълват от Инспекцията. Като работят недекларирано служителите губят и трудови, и осигурителни права. Те се лишават от обезщетения или получават такива в по-малък размер при оставане без работа, при болест, бременност и раждане, при пенсиониране.

В европейската кампания Инспекцията по труда организира и онлайн срещи с ученици, за да обясни правата им при започване на работа, както и какви ползи им носи декларираният труд. В информационната кампания сред учениците на територията на област Хасково се включиха ПМГ „Акад. Боян Петканчин“ – Хасково и ПЕГ „Д-р Иван Богоров“ – Димитровград. При желание експерти на Инспекцията по труда са готови да информират учениците и на други училища.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

3 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
аз
аз
24.09.2020 18:10 18:10

Много шум за няма нищо,всички големи фирми имат предварително информация или на входа ги връщат обратно,кого заблуждаваме че всичко работи????

Васко
Васко
24.09.2020 23:37 23:37

Аман от тия досадници. Службата за законен рекет е това – то не са СТМ, импенданси, оценки на риска, графици, мрафици, простотии на квадрат. Държавни служители – кърлежи и пиявици, които само са свикнали да вземат.

Анонимен
Анонимен
25.09.2020 17:27 17:27

Проверете пламекс фуражите , тия измамници колко хора излъгаха…

Back to top button