Любопитно

Престижна награда за певиците на „Китна Тракия“

Женският хор към Представителния ансамбъл за народни песни и танци „Китна Тракия“ в Хасково с диригент Тонка Колева спечели приз от 10-ия световен шампионат по фолклор „World Folk 2020“.

Лауреат първа степен, пише във връчения диплом. Журито е присъдило и специална награда на журито за техника на изпълнението.

Певческата формация е класирана в категория групи за народни песни с модерен аранжимент на фолклорна музика. Тя впечатли с изпълнение на песента „Лем перо“, обработка на композитора Александър Христов, в която се чува и ритмичното потракване на дървени лъжици. Както Haskovo.info писа, записът на акапелното изпълнение на хасковските певици бе направен в църквата „Св. Атанасий“ в село Сусам, която е характерна с отличната си акустика.

Организатори на световния шампионат, който тази година заради пандемичната обстановка се проведе онлай, са Световната Асоциация на фолклорните фестивали и Европейската Асоциация на фолклорните фестивали с подкрепата на ЮНЕСКО. В него участваха музикални и танцови състави от Албания, Естония, Индия, Индонезия, Иран, Китай, Малайзия, Полша, Румъния, Русия, Танзания, Хърватия.

Отличното класиране ще даде възможност хасковският хор да ползва отстъпка от таксата за участие в следващия 11-ти Световен шампионат по фолклор, уточниха от читалище „Тракия 2008“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button