Хасково

След дебати отмениха наредбите за отглеждане на кучета и дейността на религиозните общности в Хасково

След дълги дебати по предложение на кмета Станислав Дечев общинският съвет отменени Наредбата за придобиване, притежаване и отглеждане на кучета на територията на община Хасково и Наредбата за спазване на обществения ред при дейността на религиозните общности.

За първата наредба мотивите на кмета са, че тя повтаря текстове от два закона, свързани с придобиването и отглеждането на кучета. Това прави съществуването й незаконосъобразно. Втората наредба пък дословно преповтаря текстове от отменения Закон за изповеданията, като след 2000 г. вече е в сила Закона за вероизповеданията.

Съветникът от Коалиция „Движение ЗАЕДНО за промяна“ Георги Пеев каза, че е нормално наредба да преповтаря голяма част от съответен закон. Той изрази мнение, че наредбите трябва да се преработят, за да станат използваеми, а не да се отменят, каквато практика нямало в други общини. Отделно за гражданите било по-удобно да проверят условията в една систематизирана наредба, отколкото да четат стотици страници в един или няколко закона.

По Наредбата за дейноста на религиозните общности Камен Тодоров от БСП предложи да има обществено обсъждане преди да бъде отменяна.

Haskovo.info припомня, че вчера от ВМРО – Хасково също се обявиха срещу отмяната на наредбата за дейността на религиозните общности. Опасенията са, че ще настъпи правен вакуум и няма да има ефективен контрол за силно озвучаване от някои храмове. От общината отрекоха да се получи правен вакуум, защото Законът за вероизповеданията е достатъчен, а санкции за силен шум могат да бъдат налагани по Наредбата за поддържане и опазване на обществения ред, чистотата и общественото имущество на територията на Община Хасково.

Днес кметът заяви, че отмяната на наредба не отменя факта тя да бъде направена отново и че общината иска да преработи отменените наредби.

Сесия

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

11 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
John
John
25.09.2020 11:16 11:16

като не можете да си съберете данъците за кучетата, поне лайната им събирайте!

гошо
гошо
25.09.2020 12:22 12:22

Да е задължителна по време на разходка носенето на памперси на домашни любимци както при по малките детца. Зощо майките дават толкова пари като може и на тротоара.

Дора
Дора
25.09.2020 15:57 15:57

Общината ли е виновна че безотговорните стопани че не събират в торбичка фекалиите на кучетата си? Общината ли е виновна за това че безотговорния българин изхвърля кучетата си по улиците? Общината ли ви е виновна че безотговорните стопани развъждат безконтролно кучетата си, като ги пущат на разходка из града или селото? Общината ли ви е виновна че не могат да задължат всички собственици на кучета да си регистрират кучето срещу смешния данък от 10 лв на година или да си чипират кучетата за да се намери по лесно собственика, или да го кастрира и тогава да го изхвърля на улицата, защото популацията на едно женско куче е два пъти в годината. Мислите ли че няма и без отговорни майки, които изхвърлят памперсите и мокрите кърпички по алеята и гората. На българина все някой трябва да му е виновен. Никой не спазва нищо, а пък все искаме нещо да се промени, за да се промени обаче промяната трябва да тръгне от нас, обаче някак си не става защото Бай Ганьо си е Бай Ганьо.

Анонимен
Анонимен
25.09.2020 19:48 19:48
Отговор до  Дора

Даааа, когато ГЕРП управляват,виновни винаги са гражданите. Когато ГЕРП са опозиция- виновна винаги е общината.Следователно Партията е права, дори когато съгреши според стихотворението на Христо Радевски, посветено на БКП. Следователно ГЕРП и БКП са едно и също.

Иван
Иван
28.09.2020 8:13 8:13
Отговор до  Дора

Ганьо си е Ганьо …. и общината има вина, трябва да осигури нормални условия за живот на хората чрез подходящи закони, правила и съблюдава тяхното спазване. Всеки ден да глобяват по 10 човека за това, че не чистят след кучето си, разхождат го без каишка или са го изхвърлили на улицата …. след няколко месеца 90% ще почнат да спазват закона и дори хората който не обичат кучета ще станат по малко като виждат, че има правила . Познавам и наблюдавам стотици собственици на кучета …. само 2-ма си почистват след тях и грижат за животните спазвайки закона , за останалите с помоща на метода с „моркова и тоягата“ могат да се научат и тук идва вината на общината с бездействието си …..

123
123
25.09.2020 17:03 17:03

Нищо не разбрах от тази новина!

Иван
Иван
28.09.2020 8:21 8:21
Отговор до  123

Дора …. наредбата повтаря закона => закона също ли е „качамак“ … съветника е прав, наредбата няма смисъл да се отменя, може да се допълни , но не и да противоречи на закона.

John
John
25.09.2020 17:05 17:05

общината е виновна, че не може да си събере данъците, да дадат на инспекторите по една торба и да събират лайната като не могат да събират данъците!

Дора
Дора
25.09.2020 17:10 17:10

Г-н Пеев какво ви харесва в старата наредба?Тя е пълен „КАЧАМАК“ ПЪЛЕН СМЯХ 😂 😂 😂
Нещо не ви се занимава с тоя проблем, щото е по лесно да не правите нищо по цял ден.

Анонимен
Анонимен
25.09.2020 19:23 19:23
Отговор до  Дора

Ами направете такива, каквито на вас ви харесват, ма Дорче, нали управлявате? За 5 години гербаджийско управление в Хасково две наредби не можете да напишете. И днес вече голяма работа свършили- отменили някакви си наредби и Хасково цъфна и върза. Само да се имитира дейност, че нещо уж се прави.

Иван
Иван
28.09.2020 8:24 8:24
Отговор до  Дора

Дора …. наредбата повтаря закона => закона също ли е „качамак“ … съветника е прав, наредбата няма смисъл да се отменя, може да се допълни , но не и да противоречи на закона. Наредбата е хубава трябва да се спазва …. и да се следи дали се спазва!

Back to top button