Регион

Прекратиха договора за канализацията на левия бряг на Марица

Община ДимитровградПървият прекратен договор по програма ИСПА на ЕС заради забавено строителство и спорове за пари е за изграждането на канализационната мрежа, разположена на левия бряг на река Марица в Димитровград, съобщи вестник „Дневник“.

Контрактът с „Хайткамп“ е прекратен по вина на германската компания, заяви зам.-министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова. Общата стойност на проекта е 8.87 млн. евро, като до момента изпълнителят е получил 30% от сумата. Поискали сме освобождаване на гаранцията за изпълнение и връщане на авансовото плащане, което се равнява на около 15% от платените досега средства, каза Павлова.

Програма ИСПА приключва в края на годината и обектите, които не бъдат завършени, ще трябва да се финансират с пари от бюджета, а за някои може да се наложи и да връщаме пари в ЕС. „Целта ни е да спасим максимална част от средствата, за това още следващия месец пускаме нов търг за избор на изпълнител„, каза зам.-министър Павлова. По думите й новият строител ще трябва да работи на три смени и през почивните дни, за да се вмести в графика.

На 5 март с „Хайткамп“ постигнахме приятелско споразумение, според което до 30 септември 2010 г. обектът трябваше да бъде завършен, като Министерството на регионалното развитие и благоустройството (МРРБ) се съгласи да не предявява насрещни претенции към компанията заради забавеното изпълнение, каза зам.-министър Павлова. По думите й чашата на търпението преляла, когато две седмици по-късно от „Хайткамп“ поискали още пари, въпреки че не са били свършили работата и за платеното досега. Това била и причината МРРБ да прекрати договора от 1 април.

„Не МРРБ, а „Хайткамп“ прекрати договора по вина на министерството заради системно неплащане„, заяви Станимир Тилков, зам.-ръководител на проекта. По думите му германската компания е изпълнила 45% от строителните дейности, като в същото време им е платено не повече от 25%. „Инвестирали сме повече от един милион евро собствени средства в обекта“, каза Тилков. По думите му за строителството са ползвали и подизпълнители – хасковската „Монолит“ и старозагорската „БГЕс“, на които все още дължат пари. Тилков заяви, че не знае да е поискано освобождаване на гаранцията за изпълнение. Той уточни, че имат да връщат около 300 хил. евро от авансовото плащане. Всички спорни въпроси между „Хайткамп“ и МРРБ ще се решават чрез арбитраж, каза Тилков, цитиран от „Дневник“.

Рисковият проект предвиждаше проектиране и изграждане на около 34 540 м канализация, на три помпени станции за отпадни води, почистване и телевизионни проучвания на канали, доставка на превозни средства за поддръжка и експлоатация, включително съответно обучение, в пет жилищни квартала на Димитровград.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button