Хасково

Двама загинали на работното си място за година

Данните бяха изнесени на заседание на областния съвет по условия на труд

Данните бяха изнесени на заседание на областния съвет по условия на труд

Два смъртни случая при трудови злополуки във фирми, регистрирани в област Хасково, отчитат от Инспекцията по труда за 2009 година. Поводът за черната статистика е Световният ден за безопасност на труда и Международния ден, посветен на паметта на загиналите при трудови злополуки.

Общият брой на пострадалите работници през миналата година е 53, което е с 4 по-малко в сравнение със същия период на 2008 година. Най-много злополуки са регистрирани в строителния бранш.

Инспекторите са извършили 1 605 проверки. 239 от тях са по молби, жалби или сигнали на граждани. Констатирани са 7 111 нарушения. Като близо 68% от тях са заради неспазване на здравословните и безопасни условия на труд. Служителите от Инспекцията по труда са съставили 427 акта. 58,3% от тях са на юридически лица, 33% – на работодатели и физически лица, 6,3% – на длъжностни лица, а 2,3% – на работници и служители.

И през 2009 година се е запазила тенденцията по-голямата част от нарушенията да са свързани със заплащането. Голяма част от служителите се назначават на минимална работна заплата, а реално получават повече пари. Работодателите много често не изплащат обезщетения при прекратяване на трудовите договори или за извънреден труд.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button