Регион

Искат разорението на тракийските българи да влезе в учебниците

Паметта на избитите тракийци през 1913 година ще бъде почетена чрез голямо литературно четене на 3 октомври в ивайловградското село Хухла.Убитите 42-ма хухленци и всички загинали тракийци ще бъдат почетени освен от местните хора и от поети, писатели, историци, журналисти от цялата страна. В обръщение към Народното събрание те ще настояват Разорението на тракийските българи да се изучава в училище наред с другите национални трагедии. Нищо че само 9 от изгорените тракийска села, едно от които е Хухла, са останали днес в границите на съвременна България, всички продължават да са живи в паметта ни. А трябва да живеят и в националната памет!, категорични са организаторите.

Бойко Ламбовски, лауреат на „Мистериите на Хухла“, ще води рецитала на Лобното място, в който ще звучат стихове и на другите лауреати на „Мистериите“.

На 3 октомври в 10 часа пред паметната плоча ще бъде отслужена панихида в памет на убитите. От 16 часа пред обновената читалищна сграда на селото ще се проведе разговор с учени и писатели за новите им изследвания за трагичната 1913 година. Литературното четене е от 17 часа на Лобното място.

Всички събития от Поклонението ще бъдат на открито, като се спазва социална дистанция заради епидемията от коронавирус.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
29.09.2020 14:26 14:26

НЕМОЖЕ. СЕГА ЕДНИ ХОРА ОБЛИЗВАТ АНАДОЛСКИ ТАШАЦИ

Bulgaristan Sancak
Bulgaristan Sancak
29.09.2020 16:30 16:30
Отговор до  Анонимен

За 650 години никаква промяна.

Back to top button