Любопитно

Проучвания за река Марица представиха в Свиленград

Кръгла маса „Марица – реката, която ни свързва“ се състоя в Свиленград в рамките на празника на града 5 октомври.

Темата събра учени, местни историци, краеведи и журналисти. Доц. д-р Георги Граматиков изнесе данни за река Марица като търговски път, както и за водениците, изградени някога по нейното течение. Нови сведения от османските архиви за архитектурната забележителност Стария мост, построен през 1529 г., поднесе Стефан Димитров – главен асистент в Института за исторически изследвания при БАН и уредник в Историческия музей в Свиленград.

Кръгла маса

Участниците във форума научиха интересни факти за митове и легенди, за бедствията и грижите, които реката е причинявала, за нейното биоразнообразие някога и днес, за отдиха и развлеченията, които Марица е предлагала на жителите на малкия град. Голяма част от проучванията се базират на публикации в стари вестници.

Историческият музей в Свиленград ще издаде сборник с докладите и съобщенията, който ще излезе през 2021 г. В изданието ще бъде включена и статията на д-р Атанасиос Гуридис от съседна Гърция за река Марица и археологически доказателства за нейната плавателност в древността. Заради коронавируса ученият не можа да присъства лично.

Участниците във форума бяха приветствани от кмета на общината арх. Анастас Карчев и от председателя на Съюза на българските журналисти Снежана Тодорова. Тя връчи „Златно перо“ на директора на Историческия музей Елена Митева, дългогодишен радиожурналист, за активната и творческа работа и послучай личния й юбилей.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button