Регион

И апелативният съд не освободи Селман, който обяви гладна стачка в хасковския арест

Пловдивският апелативен съд остави в ареста турския гражданин, живеещ в Беларус, Селман Йоздемир.

Той беше задържан на 18 април миналата година като получател на 288 килограма хероин, внесен контрабандно от ирански шофьор на товарен автомобил. На 16 септември 2020 г. Хасковският окръжен съд отказа да промени мярката му за неотклонение „задържане под стража“ и той обжалва определението, съобщават от Апелативен съд – Пловдив.

Haskovo.info припомня, че на делото в Хасково Йоздемир се почувства зле и беше откаран с линейка в Спешно отделение на болницата. Близо седмица по-рано той беше обявил гладна стачка, защото е единственият задържан за контрабандата.

36-годишният ирански шофьор Сеидмохамадхас Рамазани беше задържан на 14 април 2019 г. на ГКПП „Капитан Андреево“ след щателна митическа проверка на управлявания от него камион, при която бяха открити 288.380 кг. хероин за над 20 мил. лева. Шофьорът беше освободен преди време срещу парична гаранция от Окръжна прокуратура – Хасково.

Престъплението, в което е обвинен Йоздемир е, че като помагач в съучастие с друго лице, е съпричастен в контрабанда на изключително голямо количество наркотици. За него се предвижда затвор от 15 до 20 години и глоба от 200 000 лв. до 300 000 лв.

Апелативните магистрати прецениха, че са налице изискуемите от закона предпоставки за оставане в сила на най-тежката мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо турския гражданин. Остава неразколебано обоснованото предположение за съпричастност му към престъплението, в което е обвинен. При по-лека мярка той може да се укрие, защото няма адрес в България, а предвид тежестта на наказанието, той може да се опита да напусне страната.

Заседанието по делото се проведе чрез видеоконферентна връзка между ареста, където е обвиняемият и съдебната зала, в която бяха съдебният състав, прокурорът, служебният защитник и преводачът.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button