Любопитно

С училище „Климент Охридски“ се преплита съдбата на първия революционен комитет и полева болница

За историята на хасковското училище „Св. Климент Охридски“ разказват в инициативата си „Любопитно от областта“ от областна администрация.

Централното българско училище, мястото на което днес се намира ОУ „Св. Климент Охридски“ в Хасково, отваря врати през 1864 г. То представлява пет просторни и светли класни стаи, дълъг коридор, стаи за учителите и салон, в който се помещава читалище „Заря“. През 1872 г. главен учител в него е Петър Берковски, който след Освобождението е и първият областен управител на Хасково. Благодарение на познанството между Берковски и Васил Левски от Легията в Сърбия, Апостола на свободата пристига в Хасково и в училището основава първия революционен комитет в града. В самото училище се развива тайна революционна дейност, а в салона на читалище „Заря“ се изнасят революционни сказки от членовете на комитета. По-късно, в същия салон се изнасят и първите театрални постановки в града.
Историята разказва, че през 1902 г. по случай 24 май хасковският фотограф и дърводелец Христодор Апостолов организира безплатна прожекция в училището, в което днес се помещава физкултурният салон на ОУ „Св. Климент Охридски“.

Училище

През 1915 г. сградата на училището е разрушена и върху същия парцел през 1924 г. е построена първата прогимназия „Васил Левски“. По-късно в сградата се помещават Педагогическото училище, Икономическият техникум, а сега е сграда на училище „Климент Охриски“.
В непосредствена близост до прогимназията е открито и училище „Крум“, за което са запазени главни класни книги от 1909 г. Според сведенията в тях сградата се намира в двора на сегашното ОУ „Св. Климент Охридски“ на улица „Братя Миладинови“. След голямото земетресение през 1928 г., училището е непригодно за учене и строителната компания „Депозе“ изгражда нова постройка до градската градина. Учениците се преместват в новопостроеното училище, което продължава да съществува като Първоначално училище „Крум“ до 1936 г., когато е построена новата сграда.

Училище

През 1950 – 1953 г. сградата се преустройва за военна болница. Учениците се пренасочват към единните училища в града. След реконструкция през 1955 г. училището бива наново разкрито като НОУ „Крум“ и същата година се обединява с ОУ „Климент“.

Днес наследник на Централното българско училище, Първоначално училище „Крум“ и училище „Климент“ е ОУ „Св. Климент Охридски“ в Хасково.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button