Любопитно

Музика и багри поднася д-р Мирчев в новата си книга

„Музиката започва там, където свършват думите“. Тази мисъл на Хайне е избрал за мото на новата си книга д-р Драгомир Мирчев.

В „Романтични пиеси за акордеон“ са публикувани авторски композиции на д-р Мирчев, който е известен със своята пъстра палитра от творчески изяви не само на хасковската културна общественост. Аранжиментът е на Гергана Влъчкова, която живее и твори в Германия.

С музика и композиране д-р Мирчев се занимава още от младежките си години. Музикалното му творчество включва предимно инструментални пиеси. Първите от тях са изпълнявани пред публика в Пловдив още в 60-те години, спомня си той.

Както Haskovo.info писа, миналата есен в Драматичния театър „Иван Димов“ в Хасково трио „Кантабиле“ изпълни за първи път „Концертно трио“ и „Клавирен етюд в ре мажор“, композирани от д-р Мирчев. Негова авторска музика прозвуча и на творческата му вечер в читалище „Заря“, отново в изпълнение на „Кантабиле“.

Книга

„Публикуваните сега пиеси представляват интерес за всички, които изучават акордеон и баян. Те са със средна степен на трудност и вълнуват с красивите си мелодии, романтичния дух и настроение“, казва в предговора на книгата Ангел Маринов, преподавател по акордеон, баян и бандонеон в Музикалната академия „Проф. Асен Диамандиев“ в Пловдив.

Интересното в тази книга, която е знаково събитие за ценителите, е съчетанието на авторска музика с илюстрации – живопис и художествена фотография. Красиви природни картини, нарисувани или запечатани с фотообектива от д-р Мирчев, илюстрират настроенията в пиесите „Родопска приказка“, „Пробуждане“, „Лятна импресия“ и останалите музикални творби. Така авторът за пореден път поднася своята гледна точка за синтез на изкуствата. Напоследък той работи върху свои композиции за акордеон и пиано с оригинална интерпретация на фолклорни елементи.

Книга
„Есенни багри“ през обектива на д-р Драгомир Мирчев

На книгата, която всъщност представлява луксозно изработен албум, предстоят две премиери. На 25 октомври срещата с автора ще бъде едно от събитията по време на Националния поетично-музикален конкурс с международно участие „Есенни щурци“ в Горски извор. На следващия ден е представянето в читалище „Заря“ в Хасково. На подиума там се очаква да излязат и именитите майстори на акордеона и преподаватели Ангел Маринов и Георги Величков.

Снимка: Янко Найденов

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button