Занаятчии научиха как да привличат туристи в Хасковско

Хасково

Занаятчии от Хасково и региона имаха възможност днес да научат как да развият своята дейност така, че да привличат повече клиенти и туристи.

Това стана на конференцията „Бъдещето на занаятчийството и антикварния бизнес в трансграничния регион“, която се проведе в НТС в Хасково. Целта й е да популяризира и подпомогне развитието на туризма в областта чрез представяне на местните занаяти и антиквариата пред широката публика. Беше организирано и обучение за 15 занаятчии, на което те се запознаха и с възможностите за промотиране на работата си и онлайн.

Конференция

На лекциите присъстваха и ученици от Професионалната гимназия по туризъм „Александър Паскалев“ и Професионалната гимназия по дървообработване и строителство „Цар Иван Асен II“. Лектори бяха Константин Пенков – председател на Софийското филателно дружество, проф. Иля Прокопов от Югозападен университет „Неофит Рилски“ – Благоевград, Илия Годев – член на борда на директорите на Европейския форум на асоциациите за опазване на наследството, Иван Велев – председател на Настоятелството на Националната занаятчийска камара. Те разясниха възможностите, предоставяни от антикварния бизнес за развитието на туризма, дадоха експертиза на исторически и археологически ценности и идентификация на фалшификати на движими културни ценности. Обсъждаше се интегрирането на занаятчийската дейност в туристическото предлагане.

Конференция

Илия Годев например обясни на участниците в конференцията успешните практики в България, свързани със занаятчийството. Туристи се привличат с обособяването на етнографски комплекси и музеи на открито, както и с къщи за гости, където също има занаятчийски кътове или изделия. Хотели дори предлагат различни форми на тийм билдинг, свързани със занаятчийството. Има различни примери за успешно публично-частно партньорство или изцяло частни инициативи. Основният съвет на Годев е занаятчиите първо да се запознаят с профила на туристите, които се очаква да дойдат и едва след това да се насочат към предлаганите продукти. „Първо трябва да мислим за пазара и след това да произвеждаме“, посочи специалистът.

Организатор на събитието е Евгени Иванов от Сдружение за регионално социално и икономическо развитие. То се провежда по проекта „Увеличаване на трансграничния туристически потенциал между Хасково и Одрин“ с партньори Сдружение за регионално социално и икономическо развитие – Хасково и Тракийската клубна асоциация на природните спортове – Одрин, Турция). Проектът е съфинансиран от Европейския съюз чрез Програмата за трансгранично сътрудничество Интеррег-ИПП България – Турция. По-рано в Хасково се проведе базар на занаятчиите. Подобни инициативи се правят и в Одрин, където обаче държавата много помага на занаятчиите, а гостите на града са над 4 млн. годишно.

Гост на откриването на конфренцията беше заместник-кметът Мария Вълчева, която приветства участниците и каза, че местните занаяти и традиции са мост между нашите два съседни народа.

Конференция

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.