Любопитно

В Димитровград е първият планетариум на Балканите

Димитровградският планетариум „Джордано Бруно“ е първият на Балканския полуостров, разказват в инициативата си „Любопитно от областта“ от областна администрация.

Той отваря врати на 24 май 1962 година в Деня на българската просвета и култура и на славянската писменост. „Джордано Бруно“ е и втората астрономическа обсерватория в България. Историята за изграждането му води началото си от 1959 година, когато димитровградчани са готови да опознаят необятното небе и за целта решават да построят планетариум. С реализирането на проекта се заема архитект Милко Миланов, който е проектант и на парк „Никола Вапцаров“, където е изграден и комплексът. До откриването му обаче не се стига лесно. Апаратурата, която е поръчана и трябва да бъде монтирана, така и не пристига. Затова архитект Миланов се заема с проектиране и конструиране на самия апарат – планетариум. Произведения от него планетариум-апарат става и първият изработен в страната. Заедно с учителя Владимир Харалампиев изработват и телескоп система „Нютон“ с диаметър 20 сантиметра. По този начин през пролетта на 1962 година монтажът е завършен и на 24 май тържествено e открита Астрономическата обсерватория, в която е позициониран първият планетариум в страната на име „Джордано Бруно“ и втората обсерватория в България, разкрита само една година след тази в Стара Загора.

Планетариум

Така се бележи началото и на втората сеизмична станция в България. Тя е създадена след като по време на строежа на планетариума архитект Миланов се среща с професор Христосков от Института по сеизмология към БАН, което довежда до поставянето на сеизмограф под звездната зала.

Надграждането на планетаруима продължава и през 1972 г. старият планетариум на архитект Миланов е демонтиран и на негово място е поставен планетариум „Цайс“, в който обсерваторията е оборудвана с нови, модерни за времето си телескопи. През 1975 година за звездната зала е доставен проектор „Звезден дъжд“, а през 1981 година от САЩ е закупен „Хелиос планетариум“. Година след това, през 1982 г., е монтиран проектор „Слънчева система“. През 1987 г. НАОП „Джордано Бруно“ е удостоен с орден „Кирил и Методий“ – трета степен.

Планетариум

Днес в Астрономическата обсерватория и планетаруим „Джордано Бруно“ продължават да се провеждат занятия и кръжоци. Стаите са оборудвани с глобуси, звездни карти и други пособия, помагащи на кръжочниците за усвояването на материала. През 2020 г.

 

Министерството на образованието и науката одобри проект за реконструкцията на Народна астрономическа обсерватория и планутариум „Джордано Бруно“ в Димитровград. До края на годината се очаква да бъде готов дигиталният планетариум, чрез който със специален софтуер ще бъде показван детайлен образ на небесните тела, а движението им ще бъде анимирано.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button