Любопитно

Затворници са укрепвали хасковската река заради честите наводнения

Излезе от печат първото мащабно изследване на градския бит и култура на Хасково от доц. д-р Георги Граматиков. Книгата „По дирите на старо Хасково“ вече е на пазара, като може да бъде намерена и в Регионалния исторически музей и Александровската гробница.

В над 500 страници, илюстрирани със 150 снимки, почетният гражданин на Хасково проследява развитието на града от Възраждането до средата на 20 век. Сред акцентите са съставът на населението през Възраждането, стопанското развитие на Хасково, Възрожденската архитектура, строителството на църквите, благоустройството на града.

Книга

Граматиков разказва, че по онова време хасковските улици са били прашни през лятото и кални през есента и зимата, а хасковската река, която е приличала на блато, често е наводнявала града. През 20-те и 30-те години на миналия век затворници са участвали в нейното заскаляване и укрепване, за да се избегнат наводненията.

Узунджовският панаир е имал огромна роля за развитието на Хасково и региона, разказва още историкът. Благодарение на него в хасковските домове е имало виенски мебели.

Доц. Граматиков, който е вложил целият си научен опит в книгата, обобщи на пресконференция че Хасково има богата история. Градът е бил един от най-големите в България по онова време след Пловдив. За това голяма роля има тютюневата индустрия.

Представянето на книгата на доц. д-р Георги Граматиков ще е идният вторник от 18 часа в зала „Хасково“. Тя е издадена с помощта на община Хасково, общинският съветник Цвети Лалов и средства на автора.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button