3 000 военни с 200 танка в най-мащабното учение „Балканска стена“ край Хасково

Регион

Тактическото учение „Балканска стена 20“ с 61-ва механизирана бригада (фаза III) ще се проведе от 19 до 30 октомври на учебен полигон „Корен“ край Хасково под общото ръководство на командването на Сухопътните войски. Това е най-мащабното учение, провеждано в последните 20 г.

В него ще участват близо 3 000 военнослужещи с 200 единици бронетанкова техника и 550 единици автомобилна техника. Учението планира командирът на Сухопътните войски генерал-майор Михаил Попов, а се провежда от заместник-командира на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов, директор на учението е началникът на щаба на Сухопътните войски бригаден генерал Николай Караиванов. Темата на учението е „Участие на 61 механизирана бригада в отбранителна операция на Сухопътния компонент“.

За провеждането на „Балканска стена“ е разработен условен сценарий на територията на България, който не е насочен към нито една от съседните държави. Той спомага на командването на Сухопътните войски да провери готовността на щаба и формированията на 61 мбр за отработване на въпроси по провеждане на маньовър със сили и средства, бойни стрелби, заемане на отбранителни райони и рубежи, поразяване на цели с огън и други въпроси, свързани с подготовката на бригадата.

От 15 до 25 октомври по пътната и железопътната инфраструктура на страната ще се осъществи предвижване на военнослужещи и техника от Сухопътните войски до учебен полигон „Корен“ за участие в предстоящото учение. Органите на Военна полиция ще осигуряват съпровождането на военните колони.

6 коментара

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.