Регион

Гробницата край Александрово се съсипва, дават НИПК на прокуратурата

зам.-министър Тодор Чобанов„С гробницата в Александрово е игран хазарт“, заяви днес заместник-министърът на културата д-р Тодор Чобанов на среща с музейни работници от област Хасково. По думите му през 2005 година директорът на Националния институт на паметниците на културата не е взел решение за построяване на тунел, който да изсушава гробницата, в следствие на задълбочени анализи и консенсус.

Това е причината вместо да се изсушава оригиналната гробница да се навлажнява и в нея да се развиват вредни микроорганизми. „Ако влагата не бъде овладяна до 1-2 години стенописите могат да изчезнат“, алармира заместник-министърът.

За целта министерството на културата е направило постъпки за консервация, реставрация и защитно покритие на оригинала. Необходимите средства са около 1 милион и 200 хиляди лева. „Не е ясно колко средства са разходвани до този момент“, обясни д-р Тодор Чобанов и допълни, че в момента се събира необходимата информация. Ако се окаже, че е налице прахосване на публични средства ще бъде сезирана прокуратурата

По повод модела на управление на Музея на тракийското изкуство край Александрово, където има копие на гробницата, заместник – министърът обясни, че ще се придържат към европейската практика управлението да бъде предоставено на местната власт. Ако постигнем споразумение до няколко месеца може да се реши и проблема със статута на земята, която на този етап е част от горския фонд.

Image Image
Image Image

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Бойко Б.
Бойко Б.
12.05.2010 6:16 6:16

Само БСП и компания могат да постигнат такъв „забележителен“ успех – за четири години на власт за малко да затрият гроблницата просъществувала над 20 века. Червените са майстори на съсипването на всичко добро направено преди тях.

Back to top button