Хасково

104 групи и 65 индивидуални изпълнители на Китна Тракия

Китна Тракия104 фолклорни групи и 65 индивидуални изпълнители от цяла България ще участват на 45-тия национален събор на народното творчество „Китна Тракия пее и танцува“. Той ще се проведе на 15 май в Хасково, съобщи директорът на дирекция „Образование, култура, младежки дейности и спорт“ към община Хасково Анна Йорданова.

Очакваме участници от Любимец, Димитровград, Харманли, Маджарово, Камено, Раднево, Симеоновград, Свиленград, Пловдив, Приморско, Созопол, Опан, Тополовград, Минерални бани, Стамболово, Тунджа, Хисаря, Стара Загора, Асеновград и Царево, допълни Йорданова.

Анна Йорданова Най-младият изпълнител е 12-годишната Недялка Димитрова от харманлийското село Орешец. Най-възрастният участник е 86-годишният гайдар от хасковското село Горски извор Пеньо Димов.

Както всяка година така и тази съборът ще се проведе на две сцени в местността „Кенана“. Почетен гост на „Китна Тракия“ е представителят от Министерството на културата Радка Братанова. Тя ще следи стриктно изпълнителите, защото за поредна година местният събор е трамплин към Националния събор на народното творчество в Копривщица през август. Гост изпълнител на „Китна Тракия“ е известният хасковски народен певец Тодор Кожухаров.

Ден преди началото на събора в регионална библиотека „Христо Смирненски“ ще бъде открита изложба посветена на 45-годишнината на проявата.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button