218 тежки катастрофи в Хасковско, поставят табла с пътните знаци във всички училища

Хасково

617 са пътните инциденти в Хасковска област за първите 9 месеца на годината. Тежките катастрофи са 218 – с 14 загинали и 296 ранени. 17 от произшествията са с пешеходци, съобщават от областна администрация.

Само досега през октомври са станали 45 произшествията, като 13 са тежки, а две са се случили на пешеходна пътека. Областният управител Стефка Здравкова и началникът на Регионалното управление на образованието Христина Боева предоставиха информационни табла, обединяващи някои от основните пътни знаци, на ОУ „Шандор Петьофи“ и Финансово-стопанската гимназия „Атанас Буров“ в Хасково.

Училища

Инициативата за създаването на информационните табла е на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“ и се реализира в областта със съдействието областната управа и РУО. Табла ще бъдат поставени във всички 77 училища в областта. Целта на кампанията е да се подобри и онагледи обучението по безопасност на движението по пътищата от най-ранна възраст и че е добра възможност още веднъж да се фокусира вниманието върху пътната безопасност.

Информационните табла обединяват предупредителни пътни знаци (пешеходна пътека, светофар, деца и др.), знаци за предимство и забранителни знаци, както и такива със задължителни и специални предписания (път само за велосипедисти, начало и край на жилищна зона, автобусна спирка и др.). Препоръката на организаторите е те да бъдат монтирани на места, през които учениците преминават ежедневно.

В информационните табла има и интерактивен елемент – всяко от тях има QR код, който при сканиране отваря секция в сайта на Държавна агенция „Безопасност на движението по пътищата“, която ще бъде посветена само на децата и пътната безопасност. Към момента в нея са публикувани интерактивните уроци по безопасност на движението по пътищата, които ДАБДП разработи, като предстои да се добави още полезна информация, а в бъдеще и он-лайн игра под формата на тестове, за да има и състезателен елемент, който да мотивира децата да обръщат още по-голямо внимание на темата.

 

Един коментар по “218 тежки катастрофи в Хасковско, поставят табла с пътните знаци във всички училища

  • Имаше оборудвани специални кабинети по пътна безопастност ,къде са сега ?????? трябва да се обяснява ,не само да се закачи табло!!!!

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.