Любопитно

Извадиха от забрава 120-годишен пътепис

Писатели и дейци на културата от Хасково и София преминаха по маршрут от неиздаден досега пътепис на големия български книгоиздател Александър Паскалев.

Преди 120 години току-що основаното дружество „Родопски турист“ в Хасково тръгва на поход до река Арда, а след това по течението и в продължение на 50 км. Заместник-председателят на дружеството Александър Паскалев, тогава учител, води подробни пътни бележки. Оригиналът в ръкопис днес се пази в Централния държавен архив.

Туризъм

Идеята да „съживи“ в наши дни емоционално описания маршрут е на хасковското „Сдружение за култура – Хасково 2015“ с председател Димитър Шалапатов. Към интересното начинание бе поканен да се присъедини Националният литературен музей София с директор Атанас Капралов. Така автопоходът потегли от Хасково, през селата Манастир, Малево, Корен по пътя към Арда и родопските пътеки. В колоната бяха и писателите Елена Алекова, Хубен Стефанов, Петър Ангелови, Ясен Калайджиев, изследователят на делото на Александър Паскалев – литературният критик и историк Йордан Нанчев.

Натоварили багажа си на пет магарета, на 20 юли (стар стил) 1900 г. ентусиазираните родоначалници на организирания туризъм в Хасково стигнали село Али баба теке (с. Св Илия), минали покрай Чала и Канак махле (Кралево), навлезли в тогавашната харманлийска околия и вървели все по българо-турската граница до река Арда, а после по кърджалийските села. „Мястото беше наистина живописно“, възкликва авторът, стигайки до Арда. Подвикнеш, а гласът ти ечи, та се отзовава чак в Турция“, допълва той.

Любопитно е описанието на Шейтан дере – каньон по поречието на „дивата река Арда“, в близост на който днес е стената на язовир „Студен кладенец“. „И най-изкусният плувец не би се спасил в дълбоките водовъртежи“, сътворени според легендата от самия дявол, пише пътешественикът.

Описал изключителни природни картини, Паскалев заключава: …не ще мога да се наслаждавам на обикновените изгледи, след като видях тези дивни прелести на Родопската планина… Защо са ти алпийските девствени скали, когато у нас има такива ненагледни картини“.
Погледнали на пътешествието с очите на Паскалев, участниците в автопохода почетоха 140 -годишнината от рождението на видния книгоиздател. Актуално и днес звучат неговите думи: „Човек като пътува из такива чудесни местности на нашата природа, захваща по-силно да обича родната си земя, отечеството“.

По маршрута, описан от Паскалев, преминаха и 20 колоездачи от двата хасковски колоездачни клуба, водени от Антони Пашов и Недялко Атанасов. Така те прибавиха още един щрих към 120-годишната история на туристическото дружество, днес с името „Аида“.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button