Любопитно

Маджарово ще посреща лешояди от Испания

Завръщането на черните лешояд в Източните Родопи е една от инициативите на фондация „По-диви Родопи“ с партньор Българското дружество за защита на птиците. Амбицията е 30 години след изчезването им, изключително редките птици отново да кръжат над планината.

Програмата за реинтродукция в Източните Родопи ще продължи между пет и седем години и ще включва многократно освобождаване на черни лешояди с произход Испания, за което Haskovo.info писа. Създаването на стабилна и естествено увеличаваща се популация на птиците от българската страна на Родопите ще помогне за възстановяването на дивата природа.

Обикновено птиците прекарват седем до осем месеца във волиера на мястото за освобождаване с цел аклиматизация. В община Маджарово сега върви законова процедура по предоставяне на терен за изграждане на клетката, каза д-р Волен Аркумарев. Той и експертът Добромир Добрев бяха на едноседмична визита в Испания, където се запознаха с опита на тамошната природозащитна организация GREFA с голям опит в рехабилитацията и реинтродукцията на редица видове хищни птици. Българските представители посетиха рехабилитационния и размножителен център на организацията в Мадрид, както и площадка за освобождаване на черни лешояди в планината Де ла Деманда в североизточна Испания.

Първите черни лешояди ще пристигнат в Маджарово през 2021 г. Те ще се присъединят към популациите на белоглави и египетски лешояди, които вече обитават Източните Родопи.

Един коментар

  1. Артик, пак ще се върнат в Испания. Тука не остана дивеч от малоумници с пушки, даже по тях стрелят от време на време. Птиците поне са свободни да избират на къде да от летят.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.

Back to top button