Хасково

НСИ още търси преброители, заплащането може да достигне над 1 000 лв.

Една седмица остава до крайния срок за набиране на преброители и контрольори за предстоящото през януари и февруари 2021 г. Преброяване на населението и жилищния фонд, съобщават от Териториално статистическо бюро – Юг при Националния статистически институт.

До 30 октомври кандидатите трябва да подадат заявление по образец в общината, в която искат да бъдат наети. Документите за кандидатстване могат да бъдат изтеглени от сайта на Преброяване 2021 и в сайтовете на общините. Към момента са набрани 40% от необходимия брой преброители и 74% контрольори. Вече е достигнат необходимият брой преброители в общините Маджарово и Стамболово. Достатъчен брой контрольори има в общините Харманли, Тополовград, Ивайловград, Стамболово, Любимец и Маджарово.

В област Хасково ще бъдат необходими 747 преброители и 162 контрольори. Към момента заявление са подали 300 кандидати за преброители и 120 за контрольори. Не достигат преброителите в следните общини в областта – Димитровград, Ивайловград, Минерални бани, Свиленград, Симеоновград и Хасково.

Населените места на територията на страната ще бъдат разделени на преброителни участъци, като всеки ще съдържа приблизително 100 – 120 жилища и 250 – 300 лица, в зависимост от големината и характеристиките на населеното място. Всеки преброител ще може да преброи по един, два или повече участъка в зависимост от преброените онлайн лица. Заплащането на преброителите вече е определено. За преброено лице ще се заплаща 2.50 лв., за преброено жилище – 1 лев, а за преброена сграда – 70 ст. Когато сме се преброили онлайн, преброителят ще трябва да вземе специален код, който генерира информационната система, като за това ще получи 80 стотинки. Така общото заплащане на всеки преброител ще е индивидуално и ще варира в зависимост от спецификата на преброителните му участъци – брой сгради, жилища, лица, електронно преброени, като в периода 1 – 15 февруари 2021 г. един преброител би могъл да изработи средно около 400 лева за един преброителен участък при 50% електронно преброени. Това означава, че ако преброителят поеме преброяването на 3 участъка, неговото заплащане може да достигне над 1 000 лв.

При предстоящото преброяване за цялата страна ще бъдат ангажирани над 23 000 преброители и около 6 000 контрольори, които ще преминат специални обучения и ще подпишат декларация за опазване на статистическата тайна на получената информация. Най-подходящи са хора, които имат поне средно образование, занятие в икономическата и финансовата сфера, с технически познания и практикуващи социални дейности и администрация, както и студенти. Разбира се, трябва да бъдат комуникативни. Преброителите ще имат право да посещават домакинствата от техния преброителен участък от 8 до 20 часа, включително събота и неделя. Те сами ще определят „работното си време“, важно е да съберат информацията от преброителния си район. Преброителите ще се легитимират със служебна карта, издадена от НСИ.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
26.10.2020 15:56 15:56

Не само НСИ, коронавирусът също ги търси тия преброители. ;)

haskovo
haskovo
26.10.2020 18:53 18:53

1000лв,эа главоболието етвърде малко.Да пуснат служителите ,които седят в Общината и се шляят по коридорите или онеэи по службите,които се чудят,как да си уплатнят времето.

Back to top button