Любопитно

Хаджи Иванчо Минчев основава читалище „Заря“

„Будителите на Хасково“ днес представя един от видните хасковски търговци и основател на най-голямото хасковско читалище „Заря“. Поредицата на община Хасково и РИМ-Хасково, посветена на 1 ноември – Ден на народните будители, представя Хаджи Иванчо Минчев.
БудителиХаджи Иванчо Минчев Петров Узунов (1808-1896) е виден хасковски първенец, водач на българите срещу гъркоманите. Той е роден през 1808 г. в село Узунджово, известно по това време с организирането и провеждането на най-големия панаир на Балканите.

Когато израства Иванчо Минчев се установява в Хасково и започва да се занимава с производство и търговия на бубено семе, копринени пашкули, анасон и други стоки. Търгува успешно не само на Узунджовския панаир, но установява тесни делови контакти с Румъния, Гърция, Италия, Австрия, Франция. В тези държави хасковският предприемач изнася главно анасон и бубено семе. Около 1835 г. той се жени за Кириаки (Божана) Жечкова Вълкова Шишманова (1820-1888) от известния хасковски род на Вълко Шишманов. Двамата отглеждат 8 деца, а след Априлското въстание осиновяват и прибират в дома си сирачето Георги от Копривщица. През 1860 г. Иванчо Минчев и съпругата му пътуват до Божи гроб и стават хаджии. Замогнал се с успешна търговска дейност, хаджи Иванчо се ползва с авторитет сред населението на града и сред турските власти. Като израз на уважение и доверие той е избиран от съгражданите си многократно за епитроп на хасковската църковна община.

Хаджи Иванчо Минчев е един от основателите на хасковското читалище „Заря“ и радетел за българска просвета и българско училище в Хасково. Известен с любовта си към българщината, по време на Освободителната война той е арестуван от турските власти и отведен в затвора в Ангора. След подписване на Санстефанския мирен договор се завръща в Хасково и продължава да се занимава с търговската си дейност. Умира на 86-годишна възраст през 1896 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button