Регион

ВСС избра Минка Китова за втори мандат председател на Харманлийския районен съд

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет избра с 8 гласа „за“ и 2 гласа „против“ Минка Китова за втори мандат административен ръководител на Районен съд – Харманли.

Тя има над 20 години юридически стаж в органите на съдебната власт като съдия. Започва кариерата си като младши съдия в Окръжен съд – Хасково през 2010 г., а в периода 30 септември 2013 г. – 11 май 2015 г. е съдия в Районен съд – Харманли, след което до 11 май 2020 г. е негов административен ръководител. От 12 май 2020 г. изпълнява функциите „административен ръководител – председател“ на съда.

Съдия Китова кандидатства за длъжността въз основа на натрупания професионален и административен опит, с увереност, че може да работи за усъвършенстване на добрите управленски практики и решения, необходими за постигане на качествено правораздаване и за подобряване на имиджа на съда, за популяризиране на дейността му и за повишаване на общественото доверие в съдебната власт. Като свои приоритети, тя посочва работата в екип и ангажиране на членовете на колектива с разпределяните задачи и постигането на резултати.

Китова отбеляза реализираните мерки за повишаване на бързината и качеството на правораздаване и постиженията на съда през нейния първи управленски мандат и набеляза такива за повишаване на квалификацията на магистратите и за установяване на непротиворечива съдебна практика. Предвижда се въвеждане на специализация на съдиите през януари 2021 г., след предварително обсъждане в Общото им събрание. Според кандидата периодичното обучение на съдебните служители следва да стане задължителен елемент, за да бъдат в синхрон с динамичното развитие на правораздавателната дейност. Планират се мерки за обезпечаване на достъпа на хора в неравностойно положение до Съдебната палата, за създаване на „синя стая“, на помещение за адвокати. Във връзка с технологичното модернизиране на съда, съдия Китова намира за необходимо използването на пълния потенциал на въведените информационни системи, като е необходимо да се изгради връзка между деловодната система и счетоводния софтуер, и въвеждане на видеоконферентни връзки в съдебните дела. Кандидатът посочва конкретни мерки за повишаване на общественото доверие в посока предоставяне на информация на медии и журналисти, организиране на дискусионни форуми с тях по значими теми, целенасочено обучение на ангажираните с комуникационния процес магистрати и съдебни служители, организиране на публични инициативи, провеждане на проучвания на общественото мнение и други.

Въпроси към съдия Китова поставиха Севдалин Мавров, Олга Керелска, Атанаска Дишева – членове на ВСС, и Боян Магдалинчев – представляващ ВСС, като поискаха информация за реализацията на проект за осигуряване на достъп на хора в неравностойно положение до съда, дали се обсъждат от Общото събрание на съда резултатите от проверки на ИВСС в съда и други въпроси относно въвеждането на ЕИСС в съда и спирането на работата с нея, както и за предоставянето на информация по дела с обществен интерес и как би реагирала в случаи на засягане на независимостта на съдебната власт.

Подкрепа за кандидатурата на съдия Китова заяви Георги Чолаков – председател на Върховния административен съд, който отбеляза нейните професионални и нравствени качества, постиженията на съда при първия ѝ управленски мандат и представената визия за неговото развитие.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

2 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
28.10.2020 8:38 8:38

Над 20 г. юридически стаж, а започнала кариерата си през 2020 г. ?! Браво! Хвала!

жоро циков
жоро циков
29.10.2020 1:24 1:24

да набляга на пияните шофьори, които събарят дувари в чобан махле

Back to top button