Любопитно

Асен Златаров поставя началото на науката за храненето в България

За Асен Златаров разказва поредицата „Будителите на Хасково“ на общината и Регионалния исторически музей.

Иван-Асен Христов Златаров е роден на 16 февруари 1885 г. в Хасково в семейство с буден български дух и със значим принос в националноосвободителното движение. Още в ранната си детска възраст Иван-Асен показва буден ум и стремеж да пита и знае всичко, с което радва своите родители. През 1900 г. баща му Христо Златаров умира. За семейството настават тежки дни. Асен Златаров учи отначало в пловдивската, а след това в софийската гимназия. Записва специалност химия в Софийския университет, но не след дълго се прехвърля в университите в Женава. През 1908 г. защитава успешно докторска дисертация по химия и физика в Гренобълския университет.

През 1908 г. се завръща в България и става преподавател в Пловдивската гимназия. През 1909-1910 г. специализира в Мюнхен. Редактира научните списания „Химия и индустрия“, „Натурфилософско четиво“, „Наука и живот“ и др. Участва в Балканската война през 1912 г. От 1924 г. става извънреден, а от 1936 г. и редовен професор в Софийския университет. Обичан от своите студенти и изключително популярен сред тях. Сътрудничи на много вестници и списания, пише учебници по химия. Неговите научни интереси са широки и обхващат различни страни на химията и биологията. Изследва редица български храни и поставя в България началото на науката броматология (наука за храненето), търси влиянието на храните върху раковите заболявания и пр. Разгръща огромна дейност на популяризатор на различни проблеми и изнася стотици сказки в различни краища на България.

През 1936 г. той постъпва на лечение в болница във Виена, където на 22 декември умира по време на операция. Погребан е в София.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button