Представят харманлийски опит в обучение по български за деца бежанци

Регион

Българският съвет за бежанци и мигранти в партньорство с Представителството на Върховния комисариат за бежанците на ООН и Асоциацията на преподавателите по български език като чужд проведе семинар на тема „Български език като чужд в условия на пандемия. Комуникация и интеграция на бежанци и мигранти“.

Акцент беше поставен върху практиката за обучение по български език за деца бежанци в ОУ „Иван Вазов“ в Харманли. Тя бе представена от директора на училището Светла Георгиева. Форумът бе организиран в рамките на 6-годишната инициатива „Национален механизъм за оценка на интеграцията на бежанците в България“.

Както Haskovo.info писа, преди месец в Харманли бе организиран графити фест, по време на който оградата на бежанския център бе украсена с рисунки и послания за мир. В инициативата се включиха и петокласници от ОУ „Иван Вазов“, които под ръководството на учителката по изобразително изкуство Теодора Стайкова направиха пъстри рисунки.

В академичния бюлетин „Бежанците днес и утре“ е публикувано изследване на гл. ас. д-р Магдалена Славкова от Института за етнология и фолклористика при БАН, проведено в община Харманли. В него се анализира процеса на адаптиране на децата-бежанци в училище.

Бежанци

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.