Хасково

4 случая на Африканска чума по свинете в Хасковско

4 случая на Африканска чума по свинете са регистрирани в Хасковска област от началото на сезона за групов лов на дива свиня, съобщават от Българската агенция по безопасност на храните.

23 са общо случаите в страната в периода 3 октомври – 1 ноември, като 3 240 са пробите за вируса. Освен за АЧС, месото от дивите свине задължително се изследва за Трихинелоза. От началото на ловния сезон са констатирани 21 положителни проби от въведените 1 747. 35 проби са негодни за изследване, за което подателите им са уведомени.

БАБХ създаде и въведе в експлоатация Модул „Лов“ в работата на всички лаборатории, извършващи изпитвания за наличието на АЧС. Данните за пробите се въвеждат от ловците в електронен формат през мобилно устройство, вместо на хартия.

Всяка проба е обозначена с баркод, чрез който тя се идентифицира при постъпване в лабораторията. След изпитването резултатът се въвежда отново в електронната система, като по този начин подателят може веднага да получи информация за него, чрез своето мобилно устройство. Резултатът може да бъде проверен също и на сайта на Агенцията по храните.

Допълнително бе създадена възможност при недостатъчно количество материал за изпитване или негодна проба лабораторията да отрази това в Модула и подалият пробата да получи автоматично съобщение за това.

Модул „Лов“ е създаден, за да подпомогне и облекчи работата при вземането, изпращането и изпитването на проби от диви свине за заболяванията Трихинелоза и Африканска чума по свинете. Използването на приложението предотвратява и често допускани грешки, дължащи се на неправилно или неточно попълнена на хартия информация. С въвеждането на Модула се улеснява и ускорява процесът на предаване и обработване на пробата, както и на получаване обратно на резултатите от изследванията.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

4 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
гг
гг
02.11.2020 17:34 17:34

С МАСКИ В БАИРА

Pepeto
Pepeto
02.11.2020 18:48 18:48

Тия диви свинета що са без маски???

Драгиева
Драгиева
02.11.2020 22:41 22:41

Еее… корона вирусните измислици не ви ли стигнаха ,че сега и чумата вкарахте? Птичи грип няма ли?

Авжия
Авжия
02.11.2020 23:42 23:42

Мамка ви и боклуци пак ли го измислихте когато идват празниците да вдигате цените пак.

Back to top button