Софийска галерия представя Атанас Шаренков

Любопитно

Утре в столицата се открива изложба „Равноденствия“ на Атанас Шаренков (1943 – 1992). Експозицията показва представителна извадка от живописното творчество на художника.

Израснал в Хасково, Шаренков завършва живопис в Художествената аказемия „И. Е. Репин“ в Петербург. Едновременно изучава и консервация на кавалетната и стенна живопис в Ермитажа. Той е първият българин получил диплом за реставрация в Русия. От 1969 до 1973 г. работи като реставратор в централния църковен историко-археологически музей при Българската патриаршия, посещава четири пъти Света гора – Атон и реставрира икони от манастира „Зограф“. През периода 1980 – 1991 г. изнася лекции по технология и техника на старобългарската икона и миниатюра в Австрия.

Изложба

Великолепен живописец, прекрасен реставратор, отличен преподавател и изкуствовед, завършен колекционер – това е само част биографичния портрет на твореца, чието име носи Градската художествена галерия в Хасково.

Неговите творби се разпознават мигновено, пише проф. Елка Бакалова. Картините му впечатляват с деликатни багри, непривични гледни точки на композицията и със специфична живописна техника. Използваната от Атанас Шаренков тънкослойна живопис гарантира дълговечност на картините му, обясняват специалисти. Както сам приживе споделя, в бъдеще те няма да се нуждаят от реставрация.

„Като автор, ощастливен с множество дарования и притежаващ огромна ерудиция, Атанас Шаренков беше в пълния смисъл на думата ренесансова личност. Впечатляващо е огромното му дело, осъществено за толкова кратко време!“, казва изкуствоведът проф. Чавдар Попов.
Изложбата е отворена за посещения до 17 ноември.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.