Започва делото срещу Ирена Узунова за наводнението в село Бисер

Регион

Районен съд – Харманли вече насрочи делото срещу бившия областен управител Ирена Узунова за наводнението в село Бисер, съобщават от съда. Разпоредителното заседание ще е на 15 декември.

Наказателното дело е по описа на Районна прокуратура – Пловдив. Узунова е обвинена за това, че от 14 октомври 2011 г. до 6 февруари 2012 г. като областен управител не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия, организиране разработването на областен план за защита при бедствия, съвместно с централната и местната власт. Тя не е организирала и контролирала изпълнението на превантивни мерки за недопускане или намаляване на последиците от бедствия, не е осъществила необходимата организация и техническа експлоатация на язовир. Освен това според прокуратурата Узунова не е осъществила поддръжка и ремонтно възстановителни дейности на хидротехническо съоръжение. В резултат на това на 6 февруари 2012 г. в харманлийското село Бисер е причинила наводнение по непредпазливост – скъсване на стената на язовир Иваново, като е последвала смъртта на осем души.

С неизпълнението на тези задължения са нарушени разпоредби от Закона за защита при бедствия и Закона за водите.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.