Любопитно

Реставрират стенописи в църквата „Св. Архангел Михаил“

Консервация и реставрация на стенописи се извършва от 11 септември в хасковската църква „Св. Архангел Михаил“, съобщиха от настоятелството на храма.

Църквата е вписана в регистъра като културна ценност от национално значение. Срокът за завършване на реставрацията е март 2021 г., но намерението на екипа – Николай Чергаров, Стефко Аенски, Вацлав и Нели Копетски, Симона Вацова, Цветомила Илиева, е да успеят още в рамките на тази година.

Църква

Финансирането е в размер на 77 625 лв. 75% са от Министерството на културата, а останалите са от църковното настоятелство, събрани чрез дарения от миряните.

Планираната обща площ на реставрирани стенописи е 112.5 квадратни метра, като реално ще бъдат обхванати малко повече. Допълнително ще бъдат възстановени липсващите около 150 гипсови орнамента, чрез отливки на съществуващите.

Реставрацията се извършва по технически и художествен проект, одобрен от НИПК, а изпълнителите са одобрени от министерството и са сред най-добрите в бранша.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button