Свиленград получи 2 млн. лв. за изграждането на нова детска градина „Снежанка“

Регион

Община Свиленград ще започне изграждането на нова детска градина „Снежанка“, съобщават от кметството.

Това е възможно след като необходимите средства бяха отпуснати от Министерството на образованието и науката. 2 000 000 лева безвъзмездна финансова помощ са осигурени по програмата на министерството „Изграждане, пристрояване, надстрояване и реконструкция на детски ясли, детски градини и училища“. Община Свиленград ще участва със съфинансиране в размер на 515 209 лева.

Проектът на общината предвижда изграждане на нова детска градина в Свиленград на мястото на рушащата се ДГ „Снежанка“. Съществуващата стара сграда с площ 380 кв. м. е построена през 1923 г. за училище. От 1985 година започва да функционира като детска градина. През 1993 г. е достроено крило с площ 380 кв. м. Към момента тази сграда не отговаря на Наредбата за здравните изисквания към детските градини.

Новият проект предвижда изграждане на модерна двуетажна сграда със застроена площ 1 083,67 кв. м, с разгъната застроена площ 1 826,04 кв. м и изградена и благоустроена нова дворна площ от 2 600 кв. м. В новата детска градина ще бъдат осигурени места за 100 деца, разпределени в 4 групи.

Към настоящия момент Община Свиленград има пълна проектна готовност. Идейният проект на модерната сграда бе избран с конкурс, проведен през 2013 г. На тази база бе разработен инвестиционен проект и издадено разрешение за строеж. Проведени са обществени поръчки, избрани са изпълнители и са сключени договори за дейностите по изпълнение на СМР, осъществяване на авторски и строителен надзор. С осигуряване на финансирането от МОН строително-монтажните работи могат веднага да стартират с откриване на строителна площадка.

Основната цел на проекта е осигуряване на равен достъп за всички деца от 4-годишна възраст до предучилищно образование в общинските детски градини в Свиленград.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.