Хасково

Младежите от домовете се възприемат като второ качество

Участниците в проектаМладежите от домовете за деца в Хасково се възприемат като „второ качество хора“. Това се дължи на масовите обществени стереотипи, които подкопават тяхното самочувствие и самооценка, сочат резултатите от социологическо проучване направено по проект „Бъдеще за всички“.  В него участват 500 хасковлии и 500 русенци.

Като цяло анкетираните нямат нищо против да живеят близо до дом за деца лишени от родителска грижа, дори и институцията да се намира на тяхната улица. Близо 1/3 не са настроени положително към децата от домовете. Всеки трети смята, че те са различни от връстниците си, а всеки четвърти е останал с лошо впечатление след контакт с тях.

Най-критични към младежите от домовете са техните връстници. Всички, които са участвали в проучването, са на мнение, че на тези деца трябва да се помогне. Общото схващане е, че основната отговорност се пада на държавата.

Проектът „Бъдеще за всички“ се реализира от Българско сдружение за личностна алтернатива – сдружението на Иван и Андрей. Това е първото социологическо проучване с такава насоченост, което е правено в България през последните 20 години, обясни координаторът на проекта Лили Тошева.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button