Предлагат комисия да обследва разбитите тротоари в Хасково

Хасково

Предложение за създаване на комисия за обследване на тротоарите в Хасково и преценяване на необходимостта от премахване или преместване на дървета, внесено от общинския съветник Георги Пеев ще бъде разгледано на сесията на местния парламент на 27 ноември.

В докладната се посочва, че ежедневно има сигнали за унищожени или рушащи се тротоари в Хасково. Една от причините за това са дърветата, чиито коренища и дебели стволове рушат настилката и бордюрите. Друга е нерегламентирани ремонти от граждани. Трета причина е амортизацията и липсата на ремонти десетилетия наред.

Има много такива случаи на главни вътрешноквартални улици като „Булаир“, „Македония“, „Св. св. Кирил и Методий“, „Мадара“, „Банска“, „Тракия“, „Крали Марко“. Състоянието на второстепенните и третостепенните вътрешноквартални улици е още по-тревожно. Компрометирани части от тротоари има дори и на главни булеварди като „Илинден“ и „България“, както и в идеалния център на града, се казва в предложението.

В докладната се отчита още, че темата с премахването на дървета в града е изключително чувствителна и заради това трябва да има широко обществено обсъждане. Според Пеев трябва да бъде създадена комисия от експерти, която да извърши проверка на тротоарите да представи доклад пред общинския съвет за състоянието им, както и за причините за разрушаването или възпрепятстване на движението на пешеходците. Така ще бъде създадена една карта на проблемните места в града, която ще може да се представи пред гражданите с конкретни предложения за справяне с проблема. Вносителят на докладната счита, че обследването ще даде възможност на общината да подготви и представи сметка колко би струвало ремонтирането на тротоарите в Хасково, за да бъдат достъпни за пешеходците, както и да се търсят варианти за осигуряване на финансиране.

Уличната мрежа в Хасково е с дължина 498 км. Предложението е комисията да има срок за работа от поне 3 месеца и до 15 март 2021 г. да представи доклад пред кмета, който до 15 май догодина да представи пред общинския съвет количествено-стойностна сметка колко би струвал ремонта на проблемните тротоари в Хасково.

И тази сесия на общинския съвет ще е онлайн заради пандемията на коронавируса. Заседанието ще бъде излъчвано в канала на община Хасково – ТУК.

10 коментара

  • Трябва тротоарите да се вдигнат така, че върху тях да не могат да паркират автомобили и няма да се развалят. То от коли, човек не може да мине.

  • Е как няма да има автомобили като навряха градският транспорт в кучи гъз

  • който помни социализма помни и градскят транспорт. рейсовете бяха по на 15 минути. максимум. е стари чавдари бяха но такова беше времето.

  • за 30 години едни нови тролеи не купиха. една болница дограмата и не сложиха. през соца я почнаха и демократите от крадене не я завършипха. да ви еба демокрацията педалска

  • пък то се оказа че в колата слагат отрова от която се хваща диабет. да не се чудите. откъде ви е. и от стреса по 12 часова работа и навикване на шефа който обикновенно е пълен педал.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.