Хасково

359 жертви на домашно насилие в Хасковско, осветяват камбанарията на Ямача в оранжево

359 души, пострадали от домашно насилие, са потърсили помощ в центровете на „Х&Д Джендър перспективи“ в Хасково, Димитровград и Свиленград за първите 10 месеца на годината, съобщават от фондацията.

Става въпрос за 155 жени, 32 мъже и 172 деца. В статитиката не са включени придружаващите ги роднини, които в повечето случаи също са пострадали пряко или косвено от домашното насилие. Пълнолетните, които са потърсили помощ в Хасково са 114, Димитровград – 49, Свиленград – 24, извън областта – 9. За периода в Кризисния център в Димитровград са били настанени 17 жени и техните деца. В програмата за извършители на насилие са се включили четирима мъже.

Отчита се 32% ръст на регистрираните случаи на домашно насилие в Хасковска област в сравнение със същия период на миналата година. Регистрирано е увеличение на обажданията на телефонните линии за пострадали от насилие в страната – от 30% до почти 50% на места. Денонощната линия за професионална подкрепа за жертви на домашно насилие 0800 11 977 на „Алианс за защита от насилие основано на пола“ отчита 2 пъти до два пъти и половина увеличение на обажданията. На този фон организациите членове на „Алианс за защита от насилие основано на пола“, част от които са фондация „Х и Д Джендър перспективи“ и фондация „БЦДИ-клон Хасково“ са оказали подкрепа на почти два пъти повече жени, пострадали от домашно насилие.

Данните се изнасят във връзка с кампанията „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пола“ – международна кампания на ООН срещу насилието над жени. Тя стартира ежегодно на 25 ноември – Международен ден против насилието над жени и приключва на 10 декември – Международен ден на правата на човека, символизирайки връзката на насилието над жени и човешките права и наблягайки на факта, че насилието над жени е нарушение на човешките права.

Тази година в кампанията на местно ниво ще се включи и Община Хасково, като съвместно с Фондация „Български център за джендър изследвания – клон Хасково“ и фондация „Х&Д Джендър Перспективи“ ще отбележат началото на 16-дневната кампания като се освети камбанарията в парк „Ямача“ в оранжево – в унисон с мотото „Оцвети света в оранжево“ и в знак на съпричастност към жертвите на домашно насилие.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
има много видове тормоз!
има много видове тормоз!
24.11.2020 20:23 20:23

А насилието и психическия тормоз на работните места! Това е всекидневие за много граждани на Хасково! Всяка бостанджийка добрала се да директорски пост си мисли, че може да се разпорежда с човешките съдби и животи, че може да гони хора и да си назначава дружки, понеже е директорка! Каква директорка с купен пост и вече изгонена от едно училище! Нервозния характер, крясъците и злобните забележки никого не правят директор!

Back to top button