Хасково

Двама са с ХИВ-инфекция от началото на годината в Хасковско

Двама души са регестрирани с ХИВ-инфекция от началото на годината до 25 ноември в Хасковска област, съобщиха за Haskovo.info от здравното министерство.

По предварителни данни в страната над 207 035 души са изследвани за ХИВ през първите десет месеца на годината, като от тях около 3 000 са го направили в КАБКИС.

По път на инфектиране се запазва тенденцията от последните години. И през 2020-а близо 89% от новите случаи с ХИВ–инфекция са се инфектирали по сексуален път (46% са мъже, които са имали сексуални контакти с други мъже, и близо 43% са лица с хетеросексуални контакти). От всички новорегистрирани близо 9% са инфектирани при инжекционна употреба на наркотици.

И тази година най-засегната е възрастовата група 30-39 г. (33%), следвана от възрастовата група 20-29 г. – 28% и 40-49 г. – 25%. Данните показват, че близо 60% от новите случаи са във възрастовата група 30-50 г.

Географското разпространение показва, че по-голямата част от новоинфектираните с ХИВ са предимно в големите градове: София град – 40% (74 лица), в Област Варна – 14% (25 лица), Пловдив – 9% (17 лица), Русе – 4% (7 лица) и в останалите под 3%.

Данните показват още, че 5% от новите случаи през 2020 г. са чужди граждани от различни региони на света (от 9 различни държави).

Тази година Световният ден за борба срещу СПИН – 1 декември е под мотото „Глобална солидарност, гъвкави услуги“.

 

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button