Регион

Започна изграждането на първия в областта Център за настаняване на бездомни в Димитровград

Започва изграждането на първия в Хасковска област Център за временно настаняване на бездомни, хора в риск от бедност, социално изключване, жертви на насилие, трафик, измами и други в Димитровград, съобщават от общината.

За целта се преустройва бившето общежитие на химическия техникум в града. Центърът ще е за 20 души. Общата стойност на проекта 626 769 лв., безвъзмездно европейско финансиране.

Център

Ще бъде изградена и рампа за достъп на хора в неравностойно положение. Строително-ремонтните дейности по проекта предвиждат мерки по енергийна ефективност – топлоизолация, подмяна на дограмата и нова покривна конструкция. Изграждане на нови електро и ВиК инсталации и климатична инсталация. Центърът ще разполага със складови помещения, помещение за пране и гладене и склад за чисто и мръсно бельо. На първия етаж ще има обособени две отделения за по двама потребители в стая със станитарни възли. На същия етаж се предвижда и приемен офис, офис за персонала, приемно за инвалиди, медицински кабинет, трапезария и разливна кухня. На втория етаж ще има още осем отделения за по двама потребители, общи санитарни възли и кабинет.

Заместник-кметът Яшо Минков каза, че от 1 януари започва работата и по втори проект, директно свързан с този или т. нар. меки мерки за предоставяне на самата социална услуга. Ще бъде извършен подбор на персонала, който ще бъде обучен и назначен. Очакванията са най-късно през есента да има възможност за предоставяне на тази социална услуга. Центърът ще е предимно за граждани на община Димитровград. Днес беше направена символичната първа копка на Центъра.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Оптимист
Оптимист
02.12.2020 14:33 14:33

И колко точно бездомни има в Дим-град, за да строите цяла сграда, след като вчера стана ясно, че в Хасково са 4. Колко ученически общежития стоят празни, ама ние ще изпукаме едни средства, че да има % за когото трябва. Нямате равни по харчене на обществени пари!

Back to top button