Младежи учат възрастни на работа с интернет, правят и агроучилище в Свиленград

Регион

Програмата „Европа като общност на граждани“ на ЕС одобри инициативата „Мост между поколенията“, разработена от местната инициативна група „Свиленград – ареал“.

Младежи ще учат хората от третата възраст как да използват цифрови устройства и да работят с интернет. Пенсионери пък ще научат младите хора на азбуката на земеделието, как да отгледат различни култури .

Планира се в своеобразното агроучилище 25 младежи разделени на групи, да посетят 5 населени места в община Свиленград. Това ще стане през пролетта догодина. Предвидено е още изготвяне и отпечатване на агрокалендар. Той ще съдържа най-важната информация за отглеждането на земеделските култури, характерни за свиленградския край.

В 5 села ще се проведе дигитално училище за възрастни. Те ще получат таблети и ще се научат да ползват глобалната мрежа. В помещенията за тези занимания ще се монтират рутери. Предстои изготвяне и тиражиране на наръчник за работа в интернет. В помощ на възрастните хора ще се подготви и отпечата наръчник.

Продължителността на европейския проект е 8 месеца, до юни 2021, а бюджетът – 20 000 евро. На финала ще се проведе и обучение по гражданска активност, важна за участие на хората в решаването на местни проблеми от различен характер.

„Европа като общност на граждани“ (Civic Europe) е програма, подкрепяща местни граждански инициативи в Централна, Източна и Южна Европа. В конкурса за финансиране на проекти този път участваха организации от Хърватия, Гърция, Чехия, Унгария, Италия и други страни. Кандидатстваха и 129 български организации. Идеята на местната инициативна група „Свиленград – ареал“ за обмен на знания и опит се нареди сред 19-те печеливши.

Вашият коментар


Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.