Любопитно

Почетният гражданин Капитан Петко войвода със специален кът в община Хасково

Специален кът в памет на Капитан Петко войвода вече е обособен в сградата на община Хасково, съобщават от кметството.

Славният тракийски войвода е наречен още приживе Спасителят на Хасково, защото когато през 1879 г., башибозуците се готвят да нахлуят тук, кметовете на града и околните селища молят Капитан Петко да защити Хасково. Войводата откликва на този вик за помощ и спасява града от опустошение, а хиляди хасковлии – от сигурна смърт. Заради всеотдайната му служба на България и за заслугите му за спасението на Хасково, през лятото на тази година наследници на тракийските бежанци от Независимото тракийско дружество „Доган Хисар“ инициираха подписка за удостояване на Капитан Петко войвода с най-високото звание – Почетен гражданин на Хасково – посмъртно. 2 500 човека подкрепиха идеята.

Капитан Петко войвода

Така се стигна до предложението на кмета на община Хасково Станислав Дечев и решението на Общински съвет Хасково Петко Киряков да бъде удостоен посмъртно със званието. Общинските съветници предложиха в сградата на община Хасково да бъде отредено специално място за Капитан Петко войвода.

От днес във фоайето, където са представени почетните граждани на Хасково, Петко Киряков има обособен кът. Там е записана една от най-знаменателните фрази на Капитан Петко Войвода: „На мен не ми трябва царство, още везирство. На мен ми стига царството, дето ме тачи народът, гладни и сиромаси, вдовици и дребни дечица“.

В навечерието на годишнината от рождението на Капитан Петко беше облагородено и пространството около паметника на Войводата в областния град. Направен е подход към паметника, подновена е и информацията за най-внушителния паметник на Капитан Петко Войвода в България, открит на 18 декември 1955 г.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Анонимен
Анонимен
04.12.2020 18:38 18:38

Доста време ми прави впечатление ,че за заблуждение на народонаселението нашите политици се кипрят или до някой велик Българин или се снимат и зад гърбовете им има икони. По това ще познаете измамника. Така лъжат народонаселението

Back to top button