Регион

Шест селища с храмове „Св. Николай Чудотворец“, най-старият е в Симеоновград

Шест православни храма в Хасковска област са посветени на „Св. Николай Чудотворец“.

През най-много изпитания е преминал този в Меричлери. Построен през 1858 г. на мястото, където е имало параклис със същото име, той е частично разрушен при голямото Чирпанско земетресение през 1928 г. След ремонта правят пристройка, издигат висока камбанария. Окончателното му възстановяване завършва през 1930 г. Храмът е ценен исторически паметник. Иконите са дело на художник от късното възраждане Димитър Андов – родом от Чирпан.

Празник

Черквата в село Сърница, община Минерални бани, стана известна с Плачещата икона на Св. Николай Чудотворец. За построяването й местните хора поканили майстор от Казанлък. Градежът бил завършен през 1912 г. – така е изписано на един от огромните свещници. Постройката се отличава с вътрешния балкон, тъй като вярващите били много и имало нужда от повече място. Иконописите са дело на художници от Дебърската школа.

Най-стар от храмовете е този в Симеоновград, построен през 1845 г. Същата година там било открито и първото светско училище, намиращо се в примитивна постройка в двора на църквата „Свети Николай“.

Никулден е обявен за празник на Симеоновград. На всички симеоновградчани и техните семейства пожелавам благоденствие и щастливи дни, казва общинският кмет Милена Рангелова.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

0 коментара
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Back to top button