Любопитно

С „Нов огън“ в Царева поляна са се борили с епидемиите

За стар български обичай, с който хората от стамболовското село Царева поляна са се борили с епидемиите разказва рубриката на областна администрация „Любопитно от областта“.

Много преди появата на коронавирусната инфекция човечеството се е сблъсквало с десетки епидемии. В различните периоди от историята са върлували пандемии, които са водели до мор както при животните, така и при хората. Днес медицината е изживяла изключителен прогрес и лечението на тези болести се извършва от висококвалифицирани медицински специалисти, но преди по-малко от 100 години нещата съвсем не са изглеждали по този начин.

Когато се е случвало да възникне смъртоносна епидемия, хората са изпълнявали традиционните обреди и обичаи, чрез които са вярвали, че ще изцелят селото и ще предпазят себе си или добитъка от болести. Единият от ритуалите срещу болести се нарича „Нов огън“, а едно от последните места в Хасковска област, където е извършван, е село Царева поляна, община Стамболово. Жителите на село Царева поляна имали определено място, на което изпълнявали обреда – Гумаровската чешма, край селото. За да се изпълни ритуалът било нужно всеки огън и всеки пламък, който тлее в селото, да бъде загасен. Избирали се двама младежи, чиито имена не съвпадат с ничие друго в селото, две сухи сливови дървета и прахан. Двамата мъже трябвало да трият двете сливови дървета едно в друго с прахан, докато огънят се възпламени, а после, след като живият огън се запали по най-примитивния начин, всеки носи искрица от него у дома си.

През 1942 година животните в селото започвали масово да мрат. Местното население не знаело как да се справи със ситуацията затова прибягнало към стария български ритуал „Нов огън“. Сведенията сочат, че именно в тази година за последен път на Гумаровската чешма е пален „Нов огън“ от Найдю и Пасю.

Още преди години в близост до Гумаровската чешма е построен път, който е преминавал точно през мястото където се е провеждал ритуала което е наложило тя да бъде изместена.

guest
Въведете Вашето име
Въведете своя и-мейл адрес

Haskovo.info не носи отговорност за коментарите. Моля, пишете на кирилица и не използвайте обиди, клевети и лични нападки. Подобни коментари може да бъдат премахнати. Можете да докладвате за неподходящи коментари чрез формата за контакт в сайта.

1 коментар
Най-стари
Най-нови Най-харесвани
Inline Feedbacks
Вижте всички коментари
Жител на Царева поляна
Жител на Царева поляна
09.12.2020 19:07 19:07

На снимката чешмата е Запряновата,защо пишете статия без да знаете с точност историята ?

Back to top button